23 apr 2025 19:30

Sigrid Vertommen over Marx en feminisme

Marx for Feminists – Feminists for Marx.
Wat is het historische en actuele belang van marxistische analyses voor de feministische strijd ter bevrijding en emancipatie van v/m/x? En vice versa, wat kunnen feministische kritieken toevoegen aan marxistische ideeën rond arbeid, kapitaalsaccumulatie en (meer)waarde, en antikapitalistisch verzet? Tijdens deze lezing vertrekken we van de ideeën van Marx en Engels over vrouwenemancipatie en gendergelijkheid, om daarna in te zoomen op de analyses en praxis van marxistische en autonomistische feministen, zoals Claudia Jones, Silvia Federici, Maria Mies, Tithi Bhattacharya en Nancy Fraser over de seksuele arbeidsdeling, en de cruciale rol van huishoudelijke en reproductieve arbeid voor het reproduceren én omverwerpen van het kapitalisme.
Siggie Vertommen werkt als assistent professor in genderstudies aan de Universiteit van Amsterdam en als postdoctoraal onderzoekster aan de Universiteit Gent. Ze doet onderzoek naar de globale fertiliteitsindustrie, en de rol die vrouwen daarin opnemen als draagmoeders en eiceldonoren door de feministische lens van reproductieve arbeid. Ze droomt luidop van feministische revoluties, en is lid van allerhande collectieven zoals de UGent Vrouwenstaking, Furia, Slow Science en Sophia. Ze heeft ook een hond, Eddie, de allersympathiekste teckel ter wereld.

Over ‘Marx 4 Millennials’

Het marxisme is in de eerste plaats een analysemethode, een manier om de wereld politiek, sociaal en economisch te begrijpen. Een analysemethode die op een open en ondogmatische manier moet worden toegepast (wat in het verleden helaas niet altijd is gebeurd), en uiteraard ook met vele andere inzichten kan worden aangevuld.

Met deze cyclus richten we ons met Masereelfonds Gent naar geëngageerde mensen die de wereld beter willen begrijpen. Een confrontatie met teksten van Marx, zijn begrippenkader en zijn focus op maatschappelijke krachten en contradicties is van belang voor de brede progressieve linkerzijde.

Dit najaar bijt Esteban Van Volcem de spits af met een uiteenzetting van wat Marx kan betekenen voor onze visie op economie. ‘Marx als econoom’ zal de eerste etappe zijn in de reeks.
(Facebook | Website)

Vervolgens komt Michael Mietz ons uit de doeken doen waarom een planeconomie terug een redelijke optie is geworden en wat zoiets kan inhouden.
(Facebook | Website)

In februari hebben we Anton Jäger te gast. Met hem zullen we Marx leren kennen als een politicoloog wiens analyses in ‘De achttiende Brumaire van Louis Bonaparte’ tonen wat een klassenanalyse te bieden heeft boven andere benaderingen.
(Facebook | Website)

Komende lezingen (meer info volgt):

  • Marx en imperialisme (TBA)
  • Sigrid Vertommen over Marx en feminisme (23/04)
  • Mathias Lievens over Marx en ecologie (14/05)

Met veel liefde en dank voor het KMF, dat deze reeks mee mogelijk maakt.