Het belang van een productieve verbeelding
Openingsreflectie.
Prof. Dr. Katrien Schaubroeck,
Prof. Dr. Katrien Schaubroeck, filosoof en hoofddocent, verzorgt telkens inleidende reflecties bij de drie duolezingen van het tweede deel: Denken in de kanteling.
Eerste deel: Waarom ons denken fictie nodig heeft.
Dr. Leen Verheyen
“Het zijn niet alleen de concrete producten van de verbeelding die we nodig hebben, ons denken moet tout court meer getraind worden om alternatieven en nieuwe mogelijkheden te zien. En daar blijkt fictie lezen uitermate geschikt voor.”
Leen verheyen (1984) studeerde drama en doctoreerde in wijsbegeerte met een onderzoek naar de cognitieve waarde van literaire fictie. Schreef theaterteksten, poëzie en kort proza. Publiceerde in 2019 wat de lezer leert: filosofen over het nut van literatuur.
Tweede deel: Het utopisch denken als logica
Simon J. Bellens
“Het utopisme is zowel virtueel als reëel; bestaat uit wensdromen paden daarheen. Het is zwanger van tijd; Verengt heden en toekomst, realiteit en mogelijkheid, draagt de wensdromen van de utopisten voor ons in zich, die in ons handelen tot uiting kunnen komen.
Simon J. Bellens (1994) Is redacteur en cultuurwerker. Master in de wijsbegeerte met een proefschrift over utopie van de passiviteit. Schreef onder meer voor Filosofie Magazine, Standaard der letteren, G. en de reactor. Werkt nu aan een klein filosofie van de middelmatigheid.
Te bekijken en te herbekijken vanaf zondag 17 januari 2021 om 11 uur via www.hetzoekendhert.be.
Vrije bijdrage via het rekeningnummer BE32 0015 8917 0602 (GEBABEBB). Graag met vermelding: ‘Onze toekomst herdenken, ik doe mee’. Een vraag of een reactie? Klik hier.