01 mrt 2021 - 31 mrt 2021

Belmundo – solidariteitsmaand

Ook dit jaar slaan 11.11.11 en Stad Gent de handen in elkaar voor Belmundo, het festival van de internationale solidariteit. Vanuit het Gentse middenveld worden gedurende de hele maand maart tal van activiteiten op poten gezet om Gentenaars warm te maken voor mondiale thema’s en dit jaar focussen we op ‘system change’.

Zo ook het Masereelfonds… zie hier.

Ons mondiale systeem staat onder druk. Al langer worden we geconfronteerd met structurele problemen zoals globale ongelijkheid en de diepgewortelde erfenis van het Europees koloniaal verleden. Denk aan de tragische omstandigheden van migranten aan de Europese grenzen of aan landen waar de economie wel groeit maar de ongelijkheid niet afneemt. Grote bedrijven betalen nauwelijks belastingen dankzij fiscale paradijzen maar blijven tegelijkertijd lobbyen voor lagere sociale- en milieunormen.  Discriminatie op de arbeidsmarkt is nog steeds een realiteit. Sociale verwezenlijkingen die in het verleden langzaam zijn opgebouwd, staan op de helling. Mensenrechten staan globaal onder druk en de ruimte voor het kritisch middenveld krimpt. Crises zoals COVID-19 en de klimaatcrisis leggen structureel ongelijke verhoudingen bloot en wijzen ons op de broosheid van onze welvaartstaat.

Be a paard of system change, Be a paard of Belmundo

Tijdens Belmundo durven we de huidige machtsverhoudingen in vraag stellen. Waarom moet het anders? Wat houdt verandering tegen? Welke alternatieven bestaan er? Een heleboel Gentse organisaties organiseren gedurende de hele maand maart tientallen (online) activiteiten. Voor ieder wat wils!

Het integrale programma vind je vanaf 28 januari op de website van Belmundo