17 mrt 2021 19:30

Vredescafé: vredes- en klimaatbeweging in dialoog

 

In kader van Belmundo, solidariteitsmaand Gent met als thema ‘klimaatrechtvaardigheid’.

Het is 100 seconden voor twaalf op de Doomsday Clock. Nooit eerder stonden we zo dicht bij fatale rampen als vandaag.

Onder andere de toenemende nucleaire dreiging, de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran, en de onmacht om klimaatverandering tegen te gaan zijn hiervoor verantwoordelijk.

De voorbije jaren is het debat rond klimaatverandering terug volop aan de gang en zagen we de klimaatbeweging in België groeien. Maar ondanks de stijgende interesse in het klimaatdebat wordt zelden de link gelegd tussen klimaatverandering en militarisering.

Tijdens dit Vredescafé brengen we de klimaatbeweging en de vredesbeweging samen. We gaan dieper in op de redenen waarom klimaatongelijkheid bestrijden belangrijk is voor de vredesbeweging en waarom anti-militarisering belangrijk is voor de klimaatbeweging. Hoog tijd om onze handen in elkaar te slaan en samen te streven naar alternatieven!

Een panelgesprek met Ludo De Brabander (woordvoer Vrede vzw) en Lien Vandamme (ov, beleidsmedewerker 11.11.11) , gemodereerd door Marlies Cassier (gasthoogleraar aan de vakgroep Conflict en ontwikkelingsstudies aan de UGent en werkt als beleidsadviseur bij sensoa, expertise centrum voor seksuele gezondheid).