Hallo,

Ik ben Stan en ik maak me zorgen. Ik hoorde op de radio dat de Vlaamse regering beslist heeft om langdurige werklozen verplicht te laten werken voor €1,30 per uur.

Ik maak me hierover echt zorgen, want ik ben langdurig werkloos. Ik ben 3 jaar geleden ontslagen en heb sindsdien in mijn zoektocht naar een andere job enkel nog maar het antwoord gekregen dat ik te oud was.

Het bedrijf waar ik tot 3 jaar geleden werkte, is verhuisd naar Bulgarije. Ik was toen 57 jaar.

Ik heb 36 jaar hard gewerkt en ben nu ongewild werkloos. Ik wil nog werken. Ik heb geluk dat ik fysiek nog in goede gezondheid verkeer. Maar, ik geef toe, mentaal zit ik in zak en as. Ik maak me grote zorgen over deze verplichte gemeenschapsdienst.

De VDAB kan mij vanaf 1 januari 2023 oproepen om werk te aanvaarden voor max. 64u per maand aan € 1,30/uur. Zo kunnen ze mij doen werken in een school voor bv. de voor- of naschoolse bewaking of op gemeentelijke diensten voor bv. de groendienst of in een vzw. Ik zal niet kunnen weigeren. Indien ik toch weiger zal ik geschorst worden en geen werkloosheidsvergoeding meer ontvangen.

Ik maak mij daar echt grote zorgen over om verschillende redenen:

  • ik wil een echte job: betaald volgens de voorwaarden van het bedrijf waarin ik terecht kom. Ik heb dat inkomen nodig. Van werkloosheidsvergoeding leven is goed voor even maar wordt moeilijker per maand dat ik langer werkloos ben.
  • Het gaat om een verplichting om vrijwilligerswerk uit te voeren. Vrijwilligerswerk want het is niet betaald. Maar alle positieve effecten die vrijwilligerswerk met zich meebrengt gaan verloren omdat het verplicht is.
  • ik wil een voltijdse job en een loon voor deze voltijdse tewerkstelling.
  • Ik wil een job met een nuttige relevante inhoud. De werkloze die bv op de gemeente tewerkgesteld wordt, mag alleen taken uitvoeren waarmee hij/zij in de feite geen werkervaring kan opdoen. Het nut voor de samenleving is nihil!
  • ik wil de job van iemand die er nu een vaste job heeft niet afpakken. Stel dat ik op de groendienst van mijn gemeente terecht kom, dan hebben ze voor 64u/maand iemand teveel in dienst. Wat denk je dat er gaat gebeuren: kiezen tussen een werknemer die een volledig loon moet betaald worden of iemand die niet moet betaald worden, wat zou jij dan kiezen?
  • Werken voor 1,30 euro/uur: dat is slaven- en dwangarbeid! En dan nog slavenarbeid die georganiseerd word door een overheid, de Vlaamse regering! Nochtans is slavenarbeid en verplichte arbeid verboden (Europees Verdrag van de Mensenrechten, artikel 4. Conventie 29 van de Internationale Arbeidsorganisatie. Handvest van de grondrechten van de EU, art 15. Universele Verklaring van de mensenrechten, art 23. )

Met deze verplichte gemeenschapsdienst worden werknemers tegen elkaar opgezet, nog maar eens! De gratis werknemer tegen de normaal (soms te laag) betaalde werknemer.

Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote schuld

Werklozen zijn profiteurs”! Dat hoor ik heel vaak. M.a.w. het is onze eigen schuld dat we werkloos zijn, we hebben daar zelf voor gekozen! En “Als je wilt werken vind je een job”! Maar wie kiest er nu voor om te leven van € 1224,5/maand (alleenstaande langer dan 3 jaar werkloos, september 2022)? Heb jij je energierekening eens goed bekeken? Hoeveel blijft er dan nog over van die € 1224,5 om alle andere kosten van te betalen? Juist, niet veel of zelfs niets. Ik kies daar niet voor!

Ik maak me ook nog zorgen over een ander mogelijk gevolg van deze verplichte gemeenschapsdienst: hoe denk je dat de volgende loononderhandelingen gaan verlopen in deze 3 sectoren (scholen, gemeentes en vzw’s) als er meerdere werklozen tewerkgesteld worden in dit systeem? De lonen zullen onder druk komen te staan.

→Deze verplichte gemeenschapsdienst is echt vergif: de werkloze blijft werkloos en wordt verplicht gratis te werken. Dit is slaven-of dwangarbeid!

→Deze verplichte gemeenschapsdienst is echt vergif: reguliere jobs kunnen verdwijnen en de lonen komen onder druk te staan.

→Deze verplichte gemeenschapsdienst is een ideologisch vergif: de Vlaamse regering zet zo nog meer druk op de werkloze. De werkloze wordt zo nog meer gemarginaliseerd en zelfs gecriminaliseerd.

→Deze verplichte gemeenschapsdienst is een ideologisch vergif van de Vlaamse regering (N-VA, cd&v en Open VLD) want het lost de werkloosheid niet op en het is individueel schuldmodel op zijn slechtst.

Wanhopige maar zeer vriendelijke groeten

Stan

Masereelfonds Antwerpen heeft op 19 mei 2022 een boeiend debat georganiseerd over de verplichte gemeenschapsdienst met sprekers van de 2 grote vakbonden, mensen uit het werkveld en het FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging). Je kunt het debat nog steeds bekijken via deze link: 22.05.19 Verplichte gemeenschapsdienst een maat voor niets? – YouTube .

Als Masereelfonds Antwerpen zijn we ons bewust van de gevaren van deze verplichte gemeenschapsdienst.

Vertel dit verder aan ieder die het wil horen!

Dankjewel