Wat als we een oude meester vanonder het stof halen om ons te laten inspireren tot fris, hedendaags grafisch werk? En dat rond een brandend actueel thema: democratie?

Masereelfonds slaat voor het project MaGraFica de handen in elkaar met enkele stedelijke kunstacademies en kunsthogescholen. Samen met de studenten creëren ze een tentoonstelling met als insteek ‘Masereel en democratie: hedendaagse grafische interpretaties’. Studenten in grafische kunsten en alumni worden uitgenodigd om zich in alle breedte te laten inspireren door de ideeën en het werk van Frans Masereel en een persoonlijk grafisch werk te creëren rond dit thema.

Deelnemende kunstacademies: KASK Antwerpen, KASKA Deeltijds Kunstonderwijs (Antwerpen), Academie voor Beeldende Kunst Gent – Deeltijds Kunstonderwijs, Académie Royal des Beaux-Arts de Bruxelles (ArBA-EsA), RHoK Brussel

Organiserende partners: Masereelfonds en UAntwerpen (FOW-Interieurarchitectuur)

Het Museum voor Schone Kunsten Gent en Kunstwerkt ondersteunen mee het project.

Ben je student van één van deze academies en wil je graag deelnemen? De tentoonstelling opent in het voorjaar van 2025 in Antwerpen en reist daarna door Vlaanderen. Meer info over de opstart van het project volgt via de deelnemende academies!

Waarom?!

We willen het intellectuele en artistieke nalatenschap van de Belgische kunstenaar Frans Masereel (1889-1972) eren en laten verder leven.

Masereels humanitaire, idealistische en democratische gedachtengoed is vandaag opnieuw erg actueel.

Laat je inspireren door Masereels werk zelf te bekijken!

Over democratie, wat dan?!

Hoe ervaren, bekijken én verbeelden hedendaagse kunstenaars het begrip democratie? Wat is democratie vandaag? Is er een verschil in woord en daad? Wordt het concept democratie universeel nageleefd? Kan democratie in wezen wel democratisch zijn? Is democratie als ideologie gegroeid en open gebloeid of is het verworden tot slechts een schim van het concept…?

Kortom, we willen jullie graag uitnodigen om mee te werken aan:

Een duizelingwekkende tentoonstelling van ruim opgevatte, gevarieerde, hedendaagse interpretaties van het begrip democratie, én dat in hedendaagse versies van het favoriete medium van Frans Masereel: grafiek!

De tentoonstelling!

De tentoonstelling is gepland in het voorjaar van 2025 in Antwerpen. Uit alle ingezonden werken worden door een curerende commissie 30 werken geselecteerd, die ingekaderd worden. Deze tentoonstelling reist vanaf september 2025 tot juni 2026 door Vlaanderen en Brussel.

De werken die buiten deze selectie vallen, worden opgenomen in een digitale tentoonstelling en kunnen getoond worden via projectie op de analoge tentoonstelling.

En daarbovenop: de publicatie!

Alle ingezonden werken worden opgenomen in een verzorgde catalogus, jaargang 01 (2025) speciale editie, met als thema “Masereel en democratie – hedendaagse grafische interpretaties”. Fotograaf Erik Eggermont zal foto’s maken van het atelierwerk en de catalogus wordt artistiek vormgeven.

De werken worden geregistreerd met titel en omschrijving én de specifieke gegevens van de deelnemende kunstenaar. Publiciteit wordt verzorgd door het Masereelfonds en UAntwerpen.

Een buitenkans, klankbord én een verlengstuk van je cv als kunstenaar. Doen dus! Wij kijken uit naar je deelname en inzending!

Uitvoering

De ingezonden werken dienen uitgevoerd te zijn in een grafische techniek. De technieken behelzen o.a.: linosnede, houtsnede, houtgravure, ets, kopergravure, lithodruk, pronto-druk, zeefdruk, monotype…

Een cross-over van deze technieken, ook als collage of in combinatie met andere tekenmedia worden aanvaard. Digitale afdrukken of fotokopieën worden aanvaard enkel in combinatie met analoge technieken.

Het Masereelfonds kadert de werken zelf in. Het maximum papierformaat bedraagt A2 (42 x 60cm), maar er mag uiteraard kleiner gewerkt worden.

Aanlevering

De werken dienen aangeleverd te worden op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, Mutsaardstraat 31, 2000 Antwerpen ter attentie van Peter Bosteels of Herman Declerck. We bekijken nog of we de kunstwerken van Gent en Brussel samen kunnen laten overkomen.

De geselecteerde kunstenaars staan een print af voor de duur van het project, dwz. tussen januari 2025 en september 2026. De werken worden goed verzekerd en nadien aan de kunstenaars terugbezorgd.

De werkgroep

Peter Bosteels – kunstenaar en docent Artesis Plantijn (AP) School of Arts en AP Hogeschool

Herman Declerck – kunstenaar en docent KASKA DKO

Barbara Deruytter – projectmedewerker Masereelfonds

Erik Eggermont – fotograaf

André van Ekelenburg – bewegingsmedewerker Masereelfonds Antwerpen

Manfred Sellink – directeur Museum voor Schone Kunsten Gent

Broos Stoffels – vormgever

Nathalie Vallet – docent Universiteit Antwerpen en vrijwilliger Masereelfonds Antwerpen

Vragen of suggesties? Voor vragen over het project, mail naar barbara@masereelfonds.be. Voor vragen van artistieke aard, mail naar herman.declerck@telenet.be.

Met dank aan: