26 apr 2020

Ledenactie: Monika Triest – Het andere Amerika

Monika biedt in dit boek een waaier aan van de verschillende tegenbewegingen in de recente Amerikaanse geschiedenis. Het is vlot en leesbaar geschreven door een insider, die zich uitgebreid gedocumenteerd heeft. Het boek mist zijn start niet met een “Open brief aan de huidige president Donald Trump”. Het boek is opgesplitst in een aantal hoofdstukken, die op zichzelf kunnen gelezen worden, en die een unieke (en ook dikwijls) verrassende inkijk geven in verschillende gebeurtenissen vanaf het einde van de 19de eeuw met linken die tot op heden doorklinken. Ik geef enkele voorbeelden ter illustratie.

In het eerste hoofdstuk vertelt Monika een persoonlijk verhaal over hoe ze terecht kwam in Ohio als academische “vluchteling”, samen met haar familie, en hoe ze een activiste werd tegen de discriminatie van zwarten of opkwam voor de oorlogsslachtoffers van de Vietnam-oorlog. Mensenrechten stonden altijd centraal in haar strijd. Het tweede hoofdstuk, genaamd “The red scare”, start aan het einde van de 19de eeuw en eindigt in het heden. Arbeidsverzet, discriminatie van minderheidsgroepen, strijd voor betere en faire arbeidsvoorwaarden, recht op deugdelijk onderwijs, enz. Ook de strijd tegen het schrikbeeld van hetcommunisme komt hier legio aan bod. Het is een aangrijpend hoofdstuk, waarbij de strijd van de 99% tegen de 1% centraal staat.

De volgende hoofdstukken bespreken het hedendaagse racisme of de vrouwenrechten. Het racisme wordt nog steeds door het establishment geminimaliseerd. Amerika is niet steeds “land of the free”. Met de titel “We are half the people” bespreekt de auteur de suffragettes en zwarte slavenvrouwen. Twee verschillende groepen, maar die toch eenzelfde strijd aangingen voor scholing, gelijk werk voor gelijk loon, eigen beslissingsrecht, enz. Wat nog steeds aanwezig is in de me-too-beweging. Je merkt duidelijk dat dit hoofdstuk Monika nauw aan het hart ligt, als voorvechtster van de vrouwenrechten.

Het tweede gedeelte van het boek gaat eerder over Monika’s reflecties over de huidige stand van zaken. Een eerste element is natuurlijk Trump. Is dit een situatie van zuivere wanhoop, of mag progressief Amerika toch nog steeds hoop tonen? Zijn wij beland aan “het einde van de democratie”? Monika toont ons dat deze progressieve zijde nog steeds bouwt aan de weg voor een betere samenleving, en zij vechten dus tegen de macht van een zittende president. Een andere vraag is waarom deze president werd verkozen? Er zijn verschillende factoren – zowel bestuurlijke als maatschappelijke elementen – aan te halen, en het antwoord is zo divers als de Verenigde Staten zelf. En er bestaat ook een mondiale trend om autocratische wereldleiders met dictatoriale trekjes te kiezen binnen een klimaat van verrechtsing. Maar we leven ook in een periode waarin het taboe van het socialisme stilaan wordt doorbroken. Het is nog steeds een beladen woord, maar een verbond van progressieve krachten wordt gesmeed tegen Trump. Monika laat verder ook een aantal oude veteranen uit de voorgaande periode van de sociale strijd aan het woord, die nog steeds een uitgesproken mening hebben. Monika eindigt haar boek met een brief aan Ruth Bader Ginsburg, één van de eerste vrouwelijke en progressieve rechters in het Hooggerechtshof, die Trump reeds herhaaldelijk probeerde te vervangen door een conservatieve rechter.

(geschreven door Herta Krieger)

Tijdelijke ledenactie ‘Het andere Amerika’ – Monika Triest

Sinds Donald J. Trump president werd, zijn de Verenigde Staten opnieuw wakker geschud. Dit boek vertelt niet het verhaal van Trump en de Tea Party, maar wel een verhaal van hoop. Monika stelt haar boek bij verschillende MF afdelingen voor, raadpleeg onze website hiervoor. Tijdelijke ledenactie: 17 i.p.v. 22,5 euro (excl. portkosten), een exemplaar reserveren kan via info@masereelfonds.be of 09 225 38 53. De actie loopt tot 24 april.