06 dec 2021 19:30

What the body does remember.

Lichamelijk Artistiek Bewustzijn (LAB).

In de podiumkunsten is het lichaam het eerste instrument. Of je nu acteert, danst of musiceert, je kan niet zonder. Voor een danser en een acteur lijkt dit evident, maar ook een muzikant zal zijn klank niet kunnen produceren zonder een goede, bewuste ondersteunende houding. Fysiek, maar ook psychisch. In Lichamelijk Artistiek Bewustzijn (LAB) leren studenten van het KCA hun lichaam beter kennen en gebruiken, zowel voor het artistieke doel als om een duurzame gezonde carrière uit te bouwen. Daarnaast worden de impact van het lichaam op de theatrale ruimte en de medespelers aangescherpt.

Bewustzijn vormt mee de artiest en de mens. Op dit moment werkt Magda Thielemans samen met Jan Staes binnen de onderzoeksgroep CORPoREAL aan een platform waarop ze de methode deelbaar zullen maken voor een groter publiek. Wat is het belang van fysiek naast mentaal bewustzijn? Op welke wijze kun je lichamelijk – artistiek – bewustzijn stimuleren en hoe draagt dit bij tot de kwaliteit van werk? Zijn er bruggen te trekken naar andere disciplines of vakgebieden?  In deze interactieve lezing zal de LAB-methode worden toegelicht, en kunt u ze ook ervaren.

Magda Thielemans.
Magda Thielemans kreeg haar lagere dansopleiding aan het conservatorium van Leuven en vervolgde haar dansstudies aan het Hoger Instituut voor Dans (nu: Koninklijk Conservatorium Antwerpen, School of Arts AP Hogeschool). Ze behaalde met onderscheiding het Getuigschrift van Pedagogische Bekwaamheid en studeerde later met grote onderscheiding af als gegradueerde in de Hedendaagse Dans.

Naast haar werk als danser en danspedagoog begon ze al vroeg les te geven aan niet-dansers. Aan het Antwerpse Koninklijk Conservatorium ontwikkelde ze de bewegingstraining voor acteurs en zangers. Later richtte ze haar aandacht ook naar de musicus. Samen met Anne Schütt en Nathalie Roussel startte ze een onderzoeksprogramma naar letselpreventie bij professionele muzikanten.

In Lichamelijk Artistiek Bewustzijn (LAB) leren studenten van het KCA hun lichaam beter kennen en gebruiken, zowel voor het artistieke doel als om een duurzame gezonde carrière uit te bouwen. Daarnaast worden de impact van het lichaam op de theatrale ruimte en de medespelers aangescherpt.

Magda Thielemans maakt deel uit van de onderzoeksgroep CORPoREAL en geeft regelmatig navormingen en masterclasses over dit onderwerp. Ze maakte deel uit van het docententeam van de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo en van de International Opera Academy in Gent.

Jan Staes.
Jan Staes is docent en onderzoeker aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, School of Arts AP Hogeschool. Daarnaast is hij ook coördinator van de Master Kunsteducatie, Fontys Hogeschool voor de Kunsten (NL) en projectverantwoordelijke Artistic research voor de Masters aan dezelfde instelling. Sinds 1999 is hij actief als dramaturg binnen de professionele podiumkunsten. Van 2000 tot 1015 was hij achtereenvolgend beleidscoördinator van de Cultuurcel van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming en Intendant Onderwijs, Cultuur en Jeugdbeleid voor stad Antwerpen. Hij is actief binnen talrijke internationale netwerken Artistic Research.