23 mrt 2021 20:00

Vluchten kan niet meer

Duinkerke… honderden vluchtelingen in ellendige omstandigheden. Elke dag vernielt de politie tenten. Intimidatie aan de Belgische kant. Een waaier aan organisaties en vrijwilligers geven niet op. Zijn vluchtelingen dan rechteloos en… waarom kijken onze politici de andere kant op? 
In Duinkerke leven honderden vluchtelingen in ellendige omstandigheden. Verschillende lokale organisaties zorgen voor eten, tenten en slaapzakken. Regelmatig vernielen de ordetroepen de tenten, spullen worden afgenomen en eten vernietigd.
In Zeebrugge geeft dokter Pierre Cybulski van Dokters van de Wereld elke maandagmiddag medische consultaties in de pastorie van Pastoor Marechal in Zeebrugge. Hij zag met eigen ogen de gevolgen van het repressieve angstklimaat in zijn kabinet: “Na verloop van tijd zag ik steeds minder mensen langskomen tijdens de consultatiemomenten van Dokters van de Wereld. Ik heb letterlijk consultatiedagen meegemaakt met nul patiënten. Niet omdat er niemand ziek was of er geen nood was aan medische hulp, wel omdat de migranten eenvoudigweg niet meer op consultatie durfden komen omdat ze wisten dat de politie systematisch langskwam op momenten dat de humanitaire hulp en medische consultaties werden georganiseerd. Liever ziek, ondervoed en onverzorgd blijven rondlopen dan het risico te lopen om gearresteerd te worden: dat was de dagelijkse teneur geworden in Zeebrugge. Toch ben ik week na week naar de zorgantenne gekomen. Al was het maar om te tonen: wij blijven op post en laten ons niet kennen.”
Tijdens dit online gesprek gaat dokter Cybulski in gesprek met Saar Depuydt. Zij trok de voorbije zes maanden wekelijks naar Duinkerke, ze doet dat met een klein groepje vrienden of alleen. Saar Depuydt heeft contact met verschillende organisaties die hulp bieden aan mensen op de vlucht. Kati Verstrepen, voorzitter van de Vlaamse Liga voor Mensenrechten, sluit aan bij het gesprek. Als advocate gespecialiseerd in vreemdelingenrecht verdedigt Kati al jaren de rechten van migranten. Pieter Stockmans leidt het gesprek in goede banen. Hij volgt bij MO* het mondiale optreden van de Europese Unie, het Europese vluchtelingenbeleid, de evoluties in Midden-Europa en de regio ten oosten van de EU op.