1968 was een revolutionair jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Ook in Gent roerden studenten én proffen zich tegen de betuttelende, patriarchale samenleving. Vermeersch, Kruithof, Apostel, Commers engageerden zich in het maatschappelijke debat over politieke en ethische kwesties. ‘De verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan. Wat is er 50 jaar na datum overgebleven van het jaren ’60 idealisme waarin verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten? Kunnen filosofen de wereld veranderen? We vragen het aan de erfgenamen van de mei 68’ers, maar ook aan de nieuwste lichting denkers, laureaten van de Filosofie Olympiade.
We kijken evenzeer naar de toekomst: wat staat er op het spel? Waar kunnen we die macht voor gebruiken? Stap mee in onze denktank rond creëren van verbinding in tijden van verwarring. Denk na over de bronnen van creativiteit met Adrien Turel of kleur met Kris Pint buiten de geijkte paden van neoliberale stereotypen en consumptie. Zet jezelf op het spel tijdens een workshop Socratisch gesprek of Actieve hoop of doe mee aan een experiment: Samen denken.
Je kunt ook mee op wandel en Gent verkennen op een niet-evidente, filosofische en verbeeldingsrijke manier met Jean Paul Van Bendegem en stand-up filosofe Laura van Dolron.
Ook staan we stil bij de filosofische wortels van verbeelding en macht. Wanneer is verbeelding aan de macht? Wat is verbeelding en hoe functioneert ze? Hoe werkt macht? We gaan te rade bij Foucault en Mudimbe.
Je merkt het al: we bieden opnieuw talloze boeiende lezingen en filosofische workshops. Aan jou om zelf je namiddag samen te stellen. En voor wie er nog niet genoeg van heeft, is er een filosofisch avondprogramma i.s.m Vooruit en Sphinx.
Het volledig programma kun je hier vinden.