Tussen de soep en de feiten, dat zijn gratis (digitale) beschouwingen over actuele feiten bij een bord zelfgemaakte soep en boterhammen vanuit je kot! In tijden van corona kunnen we niet samenkomen, daarom kiezen we voor een online video van de lezing. Een expert ter zake belicht het thema met feiten, visie en achtergronden. Hierbij gaan we dieper dan vluchtige, oppervlakkige headlines die vandaag de norm zijn in vele hedendaagse media.
Je hoeft niet vooraf in te schrijven. We posten de video hier op de aangekondigde datum. Je kan de lezing ook “live” volgen via onze Facebookaccount.
Lezing gemist? Benieuwd naar wie we al programmeerden? Bekijk ons archief en herbeleef de lezingen online
Stop etnisch profileren – Eveline Vandevelde
Het optreden van de politie, al dan niet met buitensporig geweld, ontsnapt niet meer aan het oog van de media. Een recente Pano-reportage zorgde echter voor relatief weinig deining. Wanneer na de dood op George Floyd de Black Lives Matter beweging wereldwijd uit zijn voegen barste, vroeg men zich luidop af of de vergelijking tussen de VS en België intellectueel eerlijk kon gemaakt worden. Maar wat weten we eigenlijk over etnische profilering in België?
Eveline Vandevelde werkt als coördinator voor de ‘Niet normaal?!- campagne’ binnen het platform ‘Stop etnisch profileren’.
Etnisch profileren gebeurt wanneer de politie je stopt om hoe je eruitziet, en niet om wat je hebt gedaan. Negatieve stereotypen of veronderstellingen over je etniciteit, huidskleur, nationaliteit of religie zijn dan de aanleiding om je te controleren, te fouilleren of aan te houden, in plaats van een objectieve en redelijke rechtvaardiging. Etnisch profileren helpt niets of niemand vooruit en is een vorm van discriminatie. Maar toch gebeurt het en de gevolgen zijn erg negatief. In de eerste plaats voor de mensen die etnisch geprofileerd worden, maar ook voor de goede werking van de politie.
De campagne ‘Niet Normaal?! – Stop Etnisch Profileren’ verenigt zeven Belgische mensenrechten-, jeugdwerk- en anti-discriminatieorganisaties en activist Yassine Boubout tegen etnisch profileren door de Belgische politie.
Heb je na de lezing zin om verder te discussiëren? Volg dan zeker de Peper&Zout-sessie op vrijdag 19 maart om 11u.
‘Tussen de soep en de feiten’ is een organisatie van een breed samenwerkingsverband: de Bib Leuven – Vormingplus Oost-Brabant – KU Leuven Wetenschapscommunicatie – Davidsfonds academie – 30CC cultuurcentrum Leuven – UPV vzw – Masereelfonds – Internationaal comité – De mens.nu