ACTUALITEITSLUNCH met Sophie De Schaepdrijver in de reeks Tussen de soep en de feiten
In Brussel staat een monument voor een jonge vrouw: de verzetsstrijdster Gabrielle Petit, die tijdens de Eerste Wereldoorlog door het Duitse bezettingsregime werd terechtgesteld. Het is het eerste monument uit de Europese geschiedenis voor een vrouw zonder sociale status. Gabrielle Petit was een ‘meisje van niets’ – een van de vele duizenden die met precaire baantjes in de dienstensector in de grote stad probeerde te overleven. Maar ze had verstand en ambitie, en de oorlog bood haar de kans om zich via het verzet waar te maken. Tot op het einde weigerde ze te buigen voor overmacht.
Deze lezing gaat in op haar korte, tragische leven, en op de manier waarop zij onmiddellijk na de oorlog werd opgegraven (letterlijk en figuurlijk) als embleem van burgermoed. Zowel haar leven als haar herdenking werpen licht op de geschiedenis van onze twintigste eeuw.
Spreker Sophie De Schaepdrijver is hoogleraar moderne Europese geschiedenis aan de Pennsyvania State University (V.S.) en gasthoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Zij schreef onder andere het bekroonde De Groote Oorlog: het koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog, de bundel Erfzonde van de Twintigste Eeuw: Aantekeningen over ’14-’18, en het in de New York Times gerecenseerde An English Governess in the Great War: the secret Brussels diary of Mary Thorp.
Gratis lezing + soep
Kan je er niet bij zijn? Volg de livestream hier op facebook!
Blijf je graag op de hoogte van de maandelijkse lunchlezing? Volg de FB-pagina van Tussen de soep en de feiten!
Zie ook https://soepenfeiten.weebly.com/