Docu
donderdag 24 maart – 18:00-21:00 uur
De snelheid waaraan de maatschappij en de morele regels evolueren de laatste jaren, is opmerkelijk. Rond thema’s als gender, klimaat en ras woeden heftige maatschappelijke debatten. Activisten hollen voorop, anderen drukken als reactie verontwaardigd op de rem. Flink gestimuleerd door de sociale media, neemt de polarisatie ongekende vormen aan. Wat is er hier aan de hand? En hoe krijgen we in deze gespannen situatie dan toch snel die noodzakelijke vooruitgang gerealiseerd?
Future Shocked is een persoonlijke queeste van de regisseur. Hij gaat op zoek naar antwoorden op vragen waar velen van Generation X, gesandwicht tussen de ‘wokers’ en de ‘boomers’, vandaag mee worstelen. Aan de hand van interviews met moraalfilosofen Patrick Loobuyck, Tinneke Beeckman en Katleen Gabriëls, socioloog Walter Weyns en psychologen Herman Konings en Tom de Bruyne, en geïllustreerd met een massa beeldfragmenten, geeft de film inzicht in hoe maatschappelijke verandering wérkt, waarom ons morele landschap vandaag zo sterk wijzigt en hoe we polarisatie kunnen tegengaan.
Johan Van Schaeren, °1972, Antwerpen. In 1994 afgestudeerd als licentiaat in de Communicatiewetenschappen. Gevestigd in Leuven. Sinds 2001 fulltime professioneel actief bij Fonk vzw. De activiteiten van deze filmvereniging, in 1995 nog opgestart als nevenproject, breidden immers snel uit. Tot op de dag van vandaag algemeen coördinator van deze organisatie, die gekend is van projecten als Internationaal Documentaire Filmfestival DOCVILLE, Cinema ZED Leuven & Hasselt, Internationaal Kortfilmfestival Leuven, Zomerfilms en Dalton Distribution.
Sinds 2014 is Johan actief als documentaire filmmaker. In eerste instantie met historische films rond aspecten van de geschiedenis van de Stad Leuven. Een aantal films kende een brede verspreiding: ‘De Leuvense Scene‘ was te zien op CANVAS, ‘Leuven ’68‘ werd nationaal verdeeld door Knack en ‘De Slag om Leuven‘ werd de best bezochte Belgische documentaire in de Belgische bioscopen van 2019. Naast dit traject startte er in 2018 een tweede, bestaande uit persoonlijke filmprojecten, die verder los staan van hoger vermelde lokale historische films.
‘Future Shocked‘ was de eerste uit de reeks. De kenmerkende stijl van de regisseur blijft ook hier aanwezig: filmerfgoed en historisch beeldmateriaal spelen een prominente rol, er is grote aandacht voor muziek, de sterke narratieve lijn, de grote hoeveelheid aan informatie van deze sterk “content driven” documentaire films,… Inhoudelijk keren thema’s als muziek, geschiedenis, conflict, politiek en maatschappelijk debat geregeld terug.