28 apr 2018 21:00 - 23:00

Trio: Gueladio Bâ met Samba Django & Ananta Roosens

Tijdens dit concert staat de Mauretaanse zanger, gitarist en hoddu-speler Gueladio Ba op het podium met violiste Ananta Roosens en gitarist Samba Django uit Senegal.
Gueladio Bâ werd als 12-jarige door Ali Farka Touré aangemoedigd om muzikant te worden. Gueladio Ba was beroemd in zijn thuisland Mauritanië. Als lid van de bekende Afrikaanse muziekgroep Ousmane Gangué wist hij podia te veroveren in onder meer Senegal, Monaco, Spanje en Portugal. In België herkent niemand hem en zonder muziekinstrument is het moeilijk mensen te overtuigen van zijn kunsten.
Gueladio’s instrument zit al een lange tijd vast in Frankrijk. Zolang zijn asielprocedure loopt, mag hij het land bovendien niet verlaten en moet hij een beroep doen op organisaties zoals het Brusselse Globe Aroma. Zij voorzien vluchtelingenmuzikanten van een repetitieruimte en instrumenten. “Mocht ik geen muziek kunnen spelen, zou mijn wereld instorten. Ik zou me verloren voelen”, zegt hij. “Neem me mijn muziek af, en ik pleeg zelfmoord.”Samba Django (Kaedi, Mauritanië, 1973) is componist en woont in Brussel. Zijn oom, de bekende Baaba Maal uit Senegal nam hem onder zijn vleugels en gaf hem al snel de mogelijkheid om zich op het podium te uiten. Samba is autodidact. Hij leert zichzelf gitaar spelen en componeert zijn eigen muziek, die hij met succes brengt. Hij is geïnspireerd door thema’s als racisme en huiselijk geweld. Samba zingt in het Peul, maar zijn muzikale invloeden omvangen ook Afrikaanse blues, Afrobeat, en West-Afrikaanse muziek in het algemeen. In 2002 komt hij aan in België. Al snel neemt hij deel aan verschillende concerten en festivals over heel België. Bovendien werkte hij mee aan de opnames van verschillende albums, waaronder de Globe Aroma- compilatie-cd “Art in Exile” in 2006, “Le Monde est un village”, geproduceerd door Didier Melon en de RTBF in 2009 en aan “Radio Transit” met de Brusselse groep Jaune Toujours. Verschillende van deze compilaties zijn verdeeld in Europa, Canada en Afrika.Ananta Roosens begon te spelen bij grote en kleine formaties overal ter wereld (o.a. met het Tomassini-Reinaudo Project, de derde wereldtournee met Gotan Project en Pavadita) en richtte mee Guardia Cadenera op, een tienkoppig traditioneel tango-orkest dat nieuwe muziek speelt o.a. van haar hand. Hiernaast trad zij op met artiesten als Ibrahim Ferrer, Thé Lau, John Ruocco. Ze speelde met het theatergezelschap Stabada o.a. op het Internationale kindertheaterfestival in Toyama in Japan.
Gefascineerd door het musiceren met het ensemble van Hernán Reinaudo, dat in Zuid-Amerika en Europa furore maakte met een geheel eigen mix van stijlen, richtte zij in 2009 haar eigen ensemble op. Het werd La Sieste Du Dromadaire dat een unieke combinatie van Argentijns-geïnspireerde melodieën en Afrikaanse percussie brengt en waarvoor zij de muziek schrijft. Zij lieten zich reeds horen op verschillende podia in België, Nederland, Frankrijk en Argentinië.
Zij is ook lid van Oba Loba, een Portugees-Belgisch ensemble die muziek brengt waarin vele stijlen zijn terug te vinden.
Ananta Roosens schreef muziek voor theatermakers zoals illusionist Kurt Demey (‘La Ville Qui Respire’) en voor ‘Fallen Thoughts’ en ‘Trapped Inside’, bewegingstheater-voorstellingen van compagnie Studio Eclipse. Ze speelde en schreef voor de IJslandse/Belgische groep Mógil die genomineerd werd voor de Iceland Music Awards en daarenboven een showcase mocht geven op WOMEX in Kopenhagen (2009). In september 2010 won zij de tweede prijs van de ‘Cafe Tango Music Award’, een wedstrijd voor tango-componisten in Stuttgart (Duitsland).

Organisatie: Masereelfonds Dilbeek en Tatwala VZW.