18 sep 2024 19:00 - 20 nov 2024

Drie Brusselse avonden met Roel Jacobs

In samenwerking met het café-théâtre Le Jardin de ma Soeur duiken we drie keer in de politieke en stedebouwkundige geschiedenis van Brussel. Twee keer met een Nederlandstalige uiteenzetting, één keer een Franstalige. Pittig en scherp, met de nodige kwinkslagen, zoals we dat van ROEL JACOBS gewoon zijn.

Nr. 1: HET KONINGSPLEIN

Woensdag 18 september, 19 h
(café-théâtre open vanaf 18 h)

Voorstelling in het Nederlands

Roel Jacobs neemt je mee op een reis door de Europese geschiedenis, met speciale aandacht voor de politieke en stedelijke symboliek die Brussel zo uniek maakt.


Wat staat Godfried van Bouillon daar met zijn vlag te zwaaien? En waarom prijkt er boven een Griekse zuilenrij een kerktoren? En stond hier tot 1731 niet het grootste paleis van Europa?

Ontdek met Roel Jacobs een hele brok Europese geschiedenis op deze plek vol politieke en stedebouwkundige symboliek.


Het Hof te Brussel, afgebrand op 4 februari 1731.


Nr. 2: IN EN ROND HET EGMONTPLANTSOEN

Woensdag 16 oktober, 19 h
(café-théâtre open vanaf 18 h)

Voorstelling in het Nederlands

Wist je dat de eerste postbodes rijkelijk begraven liggen in de Zavelkerk? En ken je de kathedraal van de vrijzinnigheid, het parkje tegenover de Zavelkerk? En weet je ook waarom midden dat plantsoen de beelden staan van Egmont en Horne en tien radicale politici, wetenschappers en kunstenaars uit hun tijd? Roel Jacobs vertelt ons een meervoudige geschiedenis, drie verhalen voor de prijs van één.


Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavel


Egmont en Horne op het Zavelplantsoen


Nr. 3: HET ONDERWIJS VAN BRUSSEL,
EEN SCHOOLVOORBEELD

Woensdag 20 november, 19 h
(café-théâtre open vanaf 18 h)

Voorstelling in het Frans

Roel Jacobs vertelt ons in een Franstalige versie over het ontstaan en de ontwikkeling van het Brusselse stedelijke onderwijs.

Het is een uiterst boeiend verhaal over progressieve antiklerikalen die openbare en kosteloze scholen willen, en roomsgezinden die de ziel van het kind hopen te redden. Het gaat over betogingen en regelrechte rellen, en over de eerste middelbare school voor meisjes in Europa.

En het gaat ook over een prachtig erfgoed van schoolgebouwen die de namen dragen van figuren die van belang zijn geweest voor ons onderwijs. Die gebouwen krijg je te zien in een beeldmontage.

Als je wilt begrijpen hoe ons onderwijs vandaag werkt mag je deze kijk in het Brusselse verleden zeker niet missen, zonder meer een schoolvoorbeeld.


Isabelle Gatti de Gamond, voorvechtster van openbaar onderwijs, ook voor meisjes.


Lagere school, ontworpen door Victor Horta