12 dec 2022 20:00

Première: ‘Qatar aan de Schelde’

 

‘Qatar aan de Schelde’ is het verhaal van de grootste mensenhandel zaak ooit in Europa. Deze documentaire brengt het relaas van de arbeiders die werden uitgebuit op een werf van Chemiereus Borealis in de Antwerpse haven, en hoe ze samen de strijd aangingen om hun rechten op te eisen.

Het verhaal.
Terwijl de ogen van de wereld zich richten op de mensenrechtenschendingen in Qatar, moeten we ook durven in eigen boezem kijken.

Deze zomer kwam een enorme zaak van mensenhandel en economische uitbuiting aan het licht, op een werf van chemiereus Borealis in de haven van Antwerpen. 174 slachtoffers meldden zich aan. Volgens de Belgische wet moesten zij meteen in bescherming worden genomen. Maar twee maanden na het uitbreken van deze zaak, was er nog altijd geen hulp voor de meeste slachtoffers.

Hoe is dit kunnen gebeuren? ‘Qatar aan de Schelde’ volgt de groep Bengaalse en Turkse arbeiders tijdens hun strijd om erkenning en stelt vragen over de verantwoordelijkheid van bedrijven die hun werk outsourcen via onderaannemingen.

Met getuigenissen van de arbeiders en bijdragen van Luc Cortebeeck – Internationale arbeidsorganisatie, Jan Buelens en Mieke Van Laer – advocaten van de arbeiders en David Vanturnhout – de journalist die de zaak aan het licht bracht.

‘Qatar aan de Schelde’ is een documentaire van Docwerkers.
In samenwerking met: ABVV, ACV, Mo* Magazine, Gazet Van Antwerpen, DeWereldMorgen, Oikos, Vermeylenfonds, Sampol, Hart Boven Hard, KifKif, Sociaal.net, Motief vzw, Ella Vzw, Vrede vzw, ACV Puls, Massereelfonds, Algemene Centrale van de ABVV, de Mens.nu, Visie.net, SAAMO Antwerpen, Hand in Hand.