29 apr 2021 20:00

Peperdure pillen: zijn er alternatieven?

Zitten we met zijn allen in de greep van Big Pharma of zijn er alternatieven? Hebben we de grote pharmabedrijven echt nodig om medicatie te ontwikkelen en te produceren?
.

Medicijnen worden steeds duurder. Met als gevolg dat ook in rijke landen de medische zorg onbetaalbaar dreigt te worden. De farmaceutische industrie bepaalt nu eenzijdig de prijs van nieuwe medicijnen waarvoor een patent is verleend. De productiekosten van nieuwe medicijnen zijn geheim, maar de winstmarges zijn wel openbaar en breken keer op keer nieuwe records. De industrie verzet zich tot nu toe met succes tegen alle pogingen om medicijnen goedkoper te maken.

Volgens Tim Joye en Julie Steendam zijn er alternatieven. Ze zeggen dat het goed mogelijk is om medicijnen goedkoper op de markt te brengen. Dit zonder afbreuk te doen op onderzoek, ontwikkeling en productie. Tijdens deze sessie ontdek je hoe hoe het anders kan.
.
Tim Joye is huisarts en nationaal vice-voorzitter bij Geneeskunde voor het Volk in Hoboken. Hij is een groot voorstander van het kiwimodel.
.
Julie Steendam is coördinator van het European Citizens’ Initiative Right to Cure.
European Citizens’ Initiative ‘Right to Cure’ is een coalitie van meer dan 170 Europese maatschappelijke organisaties. Ze willen een wetswijziging indienen waarin de Europese Commissie haar noodbevoegdheden en overheidsfinanciering gebruikt om druk uit te oefenen op Pfizer/ BioNTech, AstraZeneca, Moderna en andere later succesvolle vaccinproducenten. Ze willen de vaccinwetenschap en -technologie openlijk delen, afzien van hun octrooien en aandringen op een betrokkenheid van grote vaccinproducenten betrokken bij de productie.
.

Bekijk op voorhand ter inspiratie deze VPRO documentaire “Zorgeloos leven volgens Jos de Blok” en laat je stem horen in deze digitale meet-up.

Een leerrijk debat tussen Marc Botenga (PVDA) en Johan Van Overtveldt (N-VA): Willen we mensenlevens redden of de winst van Big Pharma: Terzake – woensdag 10 maart 2021 om 20:00 | VRT NU

Deelname is gratis.
Inschrijven: Peperfabriek
Evenement op Facebook: https://fb.me/e/LRNOeqed
Via deze zoomlink krijg je toegang tot onze virtuele ruimte.

Organisatie: Masereelfonds Antwerpen , Peperfabriek en Hart boven Hard.