03 okt 2022 19:30

Over virussen, bacteriën en ander ‘ongedierte’. Vijand of vriend?

Lezing door Filip Lardon.

Micro-organismen tieren welig in onze veranderende wereld, zo leert de actualiteit ons duidelijk. Bacteriën, virussen, schimmels en andere microscopisch kleine ziekmakers schijnen op de loer te liggen om de mensheid te veroveren. Maar is dat wel zo? Moeten we ze verafschuwen en ‘mijden als de pest’ of hebben ze ook nog wat positief in petto? Dat laatste zeer zeker. Om maar een voorbeeld te geven, virussen kunnen ons ook helpen in de wetenschappelijke strijd tegen kanker. Maar hun imago blijft slecht en ook dat is niet zonder reden. De recentste pandemie is het duidelijkste bewijs. In deze voordracht vertelt Filip Lardon wat die micro-organismen juist zijn, wat het verschil is tussen bacteriën, virussen, viroïden en schimmels, wat hun biologische betekenis is en hoe ons afweersysteem het gevecht met hen aangaat, al dan niet met ‘prikkende’ hulp van buitenaf.

Filip Lardon.
Filip Lardon is bioloog-fysioloog en daarnaast ook experimenteel oncoloog. Hij is gewoon hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek en vicerector van de Universiteit Antwerpen. Voor zijn wetenschapscommunicatieve activiteiten werd hij in 2017 door de Koninklijke Vlaamse Academie van België bekroond met de Loopbaanprijs voor Wetenschapscommunicatie. Een relevant ‘detail’ in zijn biografie is dat een van de micro-organismen op aarde naar hem werd vernoemd: Stauroneis lardonii. Maar wees gerust, dat is een onschuldig kiezelwiertje dat leeft op de subantarctische eilanden.

​Volledig programma: Programma 2022-2023: Wetenschap gaat viraal | Studium Generale | Universiteit Antwerpen (uantwerpen.be)