07 dec 2023 20:00

In de nasleep van de Nederlandse verkiezingen

“Nederland is ontstemd”

 Welke lessen kunnen we trekken uit de recente (22 november) Tweede Kamerverkiezing in Nederland?
De extreemrechtse PVV van Geert Wilders is, na de recente Tweede Kamerverkiezing, met voorsprong de grootste partij van Nederland geworden.

“Nu breekt het uur aan dat we de democratie gaan verdedigen” reageert Frans Timmermans, de lijsttrekker van de Nederlandse centrumlinkse alliantie van GroenLinks-PvdA.

De opruk van populistisch rechts in Nederland verraste vooral het buitenland. Maar de veenbrand woedt er al zeker 20 jaar. Kiezers verwachtten van Fortuyn, Wilders, Verdonk, Baudet en Van der Plas wonderen. Wat we van Nederland kunnen leren is dat het heil niet van een Messias komt. En zeker niet van een populistische eenmanspartij. Wilders besefte dat op de verkiezingsavond meteen. Ook hij zal moeten samenwerken en compromissen sluiten.

Moeten we hier ook vrezen voor een zoveelste nieuwe zwarte zondag?

Is er heil in een linkse coalitie zoals GroenLinks-PvdA?

Wat met peilingen, media, kiesdrempel, cordon sanitaire, het gebrek aan linkse geloofwaardigheid, meelopen in extreemrechtse standpunten, echt luisteren naar de burger, wie bepaalt een verkiezingsthema en hoe doe je dat, …?

Hoog tijd voor een gesprek. 
We bespreken de Nederlandse verkiezingsresultaten met het oog op de komende verkiezingen in België en de groei van extreemrechts in Europa. We doen dit met de steun van Rein van Gisteren, André van Ekelenburg en Katrin Van den Troost. Zij zullen enkele voorzetten geven voor een hopelijk boeiende gedachtenwissel.

Het is vooral de bedoeling om met u en alle andere deelnemers in gesprek te gaan.

Rein werkte in Brussel bij het Europees Parlement voor Verenigd Links en bij de mensenrechtenorganisatie Viva Salud. Nu is hij actief voor diverse maatschappelijke organisaties. Hij is ook mede-initiatiefnemer van Masereelfonds-Druivenstreek en bestuurslid van Masereelfonds nationaal.”

In Nederland was hij 30 jaar adviseur overheidscommunicatie. Zijn favoriete slogan: ‘De overheid is geen bedrijf en Shell geen democratie’. Voor een wedstrijd schreef hij ooit een tekst over het recht op informatie, zijn woorden staan nu letterlijk in de aanhef van de nieuwe (Nederlandse) Wet open overheid.

Democratie gaat voor hem over rechten en plichten en vergt strijd en onderhoud. Democratie is nooit ‘af’. Het neoliberale idee dat burgers klant zijn van de overheid verdiept de problemen. We zijn verworden tot consument van beleid in plaats van dat we producenten zijn van goed en democratisch bestuur. Politici die jammeren over moeilijk bereikbare doelgroepen beseffen vaak niet dat zij zelf vaak onbereikbaar zijn voor een vraag of melding.

André is bewegingsmedewerker bij het Masereelfonds en volgt de Nederlandse en Belgische verkiezingen al heel lang. Volgens André hebben de peilingen en de media een niet te onderschatte invloed op verkiezingen.

Katrin van Climaxi volgt het milieubeleid van Nederland en België. De uitslag in Nederland zal een grote impact hebben op hun milieubeleid. Is dit een voorbode voor hetgeen we in België gaan zien?

Dit alles en nog veel meer is de grondstof voor een boeiend gesprek.

Extreemrechts wint in Nederland: drie lessen voor Vlaanderen – DeWereldMorgen.beDeWereldMorgen.be
Linkse lessen uit Nederland (sampol.be)
Verkiezingsuitslagen voor Nederland (bijgewerkt 2023!) | AlleCijfers.nl
NOS – Uitslagen Tweede Kamerverkiezingen 2023