Een stukje Afrika zonder clichés.
De uitvinder van de afrobeat. Nigeriaans activist. Politiek gevangene. Fela Anikulapo Kuti had vele gedaanten, maar stond vooral bekend als een geëngageerd kunstenaar die vocht voor vrijheid. Voor de Belgisch-Burkinese choreograaf Serge Aimé Coulibaly – eerder betrokken bij o.a. de voorstellingen ‘C(h)oeurs’ en ‘Wolf’ van les Ballets C de la B – is Kuti dé inspiratiebron bij uitstek. Hij baseerde zijn nieuwste productie op de muziek van én de drijfveren achter de legendarische componist.
In ‘Kalakuta Republik’ – genoemd naar Kuti’s residentie in Lagos – gaat Serge Aimé Coulibaly na hoe een artiest binnen een Afrikaanse context zijn/haar rol en plaats in een geglobaliseerde wereld kan aankaarten.
Zeven dansers zetten dat vraagstuk om in een expressieve bewegingstaal die doet denken aan het werk van Sidi Larbi Cherkaoui. Coulibaly gooit het traditionele repertoire, jazz en clubmuziek in de blender. Wat ontstaat is een voortrazende wervelwind van figuren en bewegingen, metaforen voor de dwingende urgentie om te leven.
‘Kalakuta Republik’ bestaat uit twee delen: één deel zwart-wit, het andere deel vol kleur en expressie. Het scènebeeld verwijst naar onze huidige politieke en sociale wereld én naar de Shrine, de mythische tempel-nachtclub waar Fela Kuti zong over hoop en opstand. De geest van Fela, boegbeeld van het verzet in West-Afrika, loopt dan ook als een rode draad door deze voorstelling.
‘Kalakuta Republik’ is een zinderend onderzoek naar artistiek engagement en wat dat kan teweegbrengen. Een stukje Afrika zonder clichés, in een geglobaliseerde wereld. Een Afrika waar Serge Aimé Coulibaly en zijn generatie zich voor engageren en onder de aandacht willen brengen.
Deze voorstelling is een samenwerking tussen Serge Aimé Coulibaly / Faso Danse Théâtre & Halles De Schaerbeek
Wij hebben slechts enkele tickets, snel reserveren is de boodschap: ann-sophie@masereelfonds.be