15 aug 2021 14:00 - 15:00

Je veux bien un Bûûm

Bomen zuiveren de lucht en helpen ons ademen.
Bomen trekken vogels aan zijn nestplaatsen.
Bomen zijn goed voor de mentale en fysieke gezondheid.
En zo zijn er nog vele gegronde redenen om boom te planten.

Bûûmplanters is een open Brussels burgercollectief dat op een bescheiden maar duurzame manier een bijdrage wil leveren aan de leefbaarheid in de stad. Ze mobiliseren en begeleiden medeburgers, organisaties, scholen en bedrijven om zelf ook Bûûmplanter te worden door een boom te planten in de ruimte waarover ze beschikken. Zo kunnen we met z’n allen de stad aangenamer maken en wapenen tegen de effecten van de klimaatverandering.

In 2023 vieren ze de tweehonderdste verjaardag van de ‘Catalogue Descriptif Abrégé’ van Jean-Baptiste Van Mons. Dat werk kan beschouwd worden als een vroeg historisch overzicht van lokale fruitvariëteiten van Brussel en omgeving. De Bûûmplanters willen (de aanloop naar) die verjaardag aangrijpen om de fruitbomencollectie van destijds opnieuw tot leven te brengen.

Deze  lezing tijdens PLATFORM POETIEK 2.0 GRYOO en binnen het intergenerationeel stadsfestival Park Poétik met ousiders -en insiderskunstenaars voor alle publiek (zomer 2021). Het project brengt een artistieke dialoog op gang tussen verschillende kunstenaars, organisaties en publiek uit zowel de frans- als Nederlandstalige gemeenschap over vijf hedendaagse thema’s. Dit gebeurt via een groeiende kunstinstallatie in het Park Van Vorst en een online interactieve poëzie-plattegrond.

Op drie zondagen in augustus organiseren we er lezingen waarin ingezet wordt op een klimaatrechtvaardige wereld.