26 jan 2022 19:30

In het spoor van Jan Cap, strijdsyndicalist

Jan Cap (1931-2018) heeft zijn stempel gedrukt op de syndicale strijd van de jaren 70 en 80. De vakbondswerking en strijd op de Boelwerf, waar hij hoofddelegee was van het ACV, inspireerde honderden delegees in alle uithoeken van het land.

Jan groeide op in de KAJ en de KWB. “Zien, oordelen, handelen”. Dat was het motto dat hij daar had geleerd. En dat ging hij toepassen in zijn vakbondswerk op “De Zaat”, de scheepswerf van Boel in Temse. Geduldig luisteren naar de zorgen en de onzekerheden van de arbeiders, zoeken naar sterke punten om het verzet rond op te bouwen, “nooit alleen, altijd in groep”, en dat allemaal vertalen in een beeldrijke taal en creatieve vormen van verzet…

En dat alles gedragen door de vaste overtuiging dat alle rijkdom voortkomt uit arbeid. Jan keek ook veel verder en breder dan het eigen bedrijf. “Onze strijd begint als een strijd tussen baas en knecht. Maar onderweg hebben wij meer gezien. Als arbeiders, als klasse, hebben wij een heel kapitalistisch systeem tegenover ons.” En dat inspireerde ook tot solidariteit met anderen, waar ook ter wereld, die lijden onder onderdrukking en uitbuiting.

Onze gastspreker Jan Vandeputte heeft vanaf 1972 het pad van Jan Cap gevolgd. Honderden gesprekken, de vele conflicten op de werf, de ongelooflijke creativiteit van Jan en zijn ploeg, bezoeken aan piketten en bezettingen over het hele land, discussies binnen de vakbond over de te volgen strategie… Samen met Imelda Haesendonck noteerde hij het in een boek dat in deze turbulente tijden actueler is dan ooit.

Deelname is gratis.

Inschrijven: In het spoor van Jan Cap, strijdsyndicalist – Université marxiste

Organisatie: Marxistische Universiteit en Masereelfonds Antwerpen.