Foto: Alma De Walsche
Maken we het einde van het extractief kapitalisme mee?
Op 18 oktober barstte in het anders zo stabiel gewaande Chili de bom. In politieke kringen wordt erover gedebatteerd of het nu een revolutie is, een revolte of burgerlijke ongehoorzaamheid. Maar één ding is zeker: De Chilenen zijn ontwaakt en zoals vroeger wordt het nooit meer.
‘Het is de mislukking van het succes’, hoor je wel eens in de analyses. Nog voor Reagan en Thatcher het neoliberalisme in de jaren 80 in de westerse wereld deden wortel schieten, werd het model onversneden uitgeprobeerd in Chili. Economisch werd het een succesverhaal, Chili werd de jaguar van het Zuiden. Vandaag heeft de roofzucht van de jaguar het model aan de grens van zijn levensvatbaarheid gebracht. Het roofdier dreigt zijn eigen jongen te verslinden.
Maar de economie is ook politiek. Er is een nieuwe grondwet in het vooruitzicht gesteld en dit brengt over heel het land “het politieke” opnieuw in het middelpunt, met discussies als: wie moet die grondwet opmaken? Welk soort samenleving willen we? Hoe verdelen we de macht en hernieuwen we de democratie?
‘Wat in Chili vandaag gebeurt, moet een waarschuwing zijn aan ieder land in de wereld dat nog meer neoliberalisme wil,’ stelt een Chileense professor Economie. De Chileense revolte kan wel eens een spiegel zijn voor Europa.
De revolte maakt Chili duidelijk tot een ‘frontlijn’ van het neoliberale kapitalisme dat maar kan bestaan door een almaar verdergaande extractie van waarde uit samenleving en planeet. Tijdens deze avond wordt het verhaal van Chili daarom breder gekaderd in de strijd voor een andere economie.
Journaliste en Latijns-Amerikakenner Alma De Walsche (MO*) was begin december in Chili en brengt haar relaas van de revolte. Mogelijk aangevuld met het verhaal van een Chileens vluchteling.
Schrijver Nick Meynen bezocht tal van frontlijnen van het neoliberalisme en extractivisme. Hij schreef daarover Frontlijnen. Een reis langs de achterkant van de wereldeconomie (2017), en dit jaar kwam Frontlines. Stories of Global Environmental Justice uit. Hij doorprikt de neoliberale mythes met concrete voorbeelden en verhalen.
Inschrijven via deze link.
Organisatie: netwerk Human Ecology (Oikos, Masereelfonds, Climaxi, Centrum voor Economische Ongehoorzaamheid – CEO) i.s.m. STUK