07 okt 2019 19:30 - 07 okt 2019

Het menselijk antwoord op buitenaards leven

Lezing door gewoon hoogleraar Leen Decin in het kader van Studium Generale Planeet B. Het studium generale vertrekt dit jaar van een utopisch gedachte-experiment. Planeet B bestaat en er is leven mogelijk!

Er staan zelfs al geïnteresseerden klaar om de aarde te verlaten en de nieuwe planeet in te richten. Op Planeet B doen ze het avontuur van de mensheid over. Maar dit keer wijzer geworden door ervaring en gedreven door de wil om het anders aan te pakken. Ze beschikken namelijk over de meest up-to-date kennis en inzichten om een nieuwe wereld op te bouwen. Het leven op Planeet B zal menselijker, duurzamer en (ecologisch) rechtvaardiger zijn dan op aarde. Hoe zal Planeet B eruitzien? Welke politieke en economische orde zal er heersen, hoe zal de architectuur eruitzien, de kennisopslag, geneeskunde, energiewinning, watervoorziening, opvoeding, seksualiteit? Hoe gaan we om met het verleden? Spreken we één taal op planeet B of opteren we voor meer talen? Hoe worden arbeid en vrije tijd ingevuld? Vragen genoeg dus, die in de lezingen door eminente sprekers worden benaderd in het licht van de meest actuele wetenschappelijke inzichten.

Leen Decin, gewoon hoogleraar BOF aan het Institute of Astronomy van de KU Leuven en gastprofessor aan de School of Chemistry aan de University of Leeds (UK) behandelt de ontmoeting met buitenaards leven. Want al eeuwenlang is de mensheid geïntrigeerd door het mogelijks bestaan van buitenaards leven. Tot nog toe blijft het bestaan ervan speculatief, aangezien er nog geen enkel wetenschappelijk bewijs gevonden werd. Gedreven door de vraag (of is het de angst?) of de mensheid alleen rondwaart in dit immense universum, blijft de zoektocht onversaagd verder gaan. Welke wetenschappelijke inzichten hebben we anno 2019? Is de mensheid een toevallige speling van het lot? Kan de mensheid zijn eigen uniek gezichtspunt, dat hen toelaat om het waarneembare te interpreteren, overstijgen en buitenaards leven wel herkennen? En als we er ooit in slagen om contact te maken met onze buitenaardse buren, hoe zou de mensheid daarop reageren? Inzichten uit de sociologie, antropologie, filosofie, en politieke wetenschappen vormen een leidraad om de menselijke reactie op buitenaards leven, collectief en individueel, in kaart te brengen.

i.s.m. UA, Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen, Humanistisch Verbond, Kekulé-cyclus en Verbond der Vlaamse Academici