18 mei 2024 - 30 jun 2024

Foto-expo Denderhoop

Foto-expo

Fotografen Yasmina Besseghir en Freddy Willems zoeken de ziel van de Denderstreek door hun lens en zorgen zo voor (ver)beeld(ing) bij het boek Niet alles maar veel begint bij luisteren van Dominique Willaert. In de zomer van 2022 trok Yasmina samen met Dominique door de sociale woonwijken en probeerde ze in beelden te vatten wat de mensen hem vertelden.

De tweede fotograaf, Freddy Willems, volgde in alle seizoenen – vaak per fiets – het jaagpad langs de Dender, van Aalst tot Geraardsbergen. En terug. De rivier hield hem op koers, maar vaak liet hij zich verleiden door de Denderdorpen iets verderop en zwierf hij door de steden om de sfeer daar te ontdekken en te beleven.

Uit hun rijke oogst selecteerden beide fotografen voor de tentoonstelling een veertigtal foto’s waarin de grote thema’s uit het boek aan bod komen: de verandering in wonen en werken, de migratiestromen, het wezen van de Dender, maar ook het belang van het spoor en de steenwegen, het nog steeds rijke sociale leven en de vraag welke toekomst er is voor de jonge generatie.

Podcast

Op locatie zal je ook kunnen luisteren naar het gesprek van Dominique Willaert met Ng Sauw Tjhoi voor de podcast Alles Wordt Beter: Extreemrechts stoppen: alles begint bij luisteren?

Gidsbeurten

Op drie momenten worden gidsbeurten voorzien:

Bart Backaert weet alles over de ‘groene geschiedenis’ van Aalst en zal je het naburige stadspark laten zien als een sociaal project.

Lutgarde De Ridder laat je Aalst zien door de ogen van Boon en legt die blik naast de gesprekken van Dominique.

Jan Louies laat je de stad zien zoals ze was in de 19e eeuw, in tijden van hard labeur en armoede.

Finissage

Zondag 30 juni | Gesprek tussen Renate Coen (Masereelfonds / Manus), Iwein De Keyzer (fotograaf / ROTOR), Dominique Willaert (auteur) en Freddy Willems (fotograaf) over de foto-expo, de kracht van artistiek werk en welke toekomst er kan zijn voor de Denderstreek. Meer info hier.

Partners

Masereelfonds, Vermeyelenfonds, ROTOR en Gruis