Het Europees landbouw- en visserijbeleid belast mens, dier en natuur
Kolen die niet met vier in één doos passen, aardappelen die je thuis niet kan koken, vreemde insecten in de fruitteelt, schapenmelk waar je geen kaas meer kan van maken… Het bestaat! Niet als een afwijkende rariteit, maar als gevolg van de verkeerde keuzes die gemaakt worden in het Europees landbouw- en visserijbeleid.
Er komt dagelijks (voldoende) eten op ons bord, maar welke prijs hebben mens, dier en natuur daarvoor moeten betalen? Wat is de link tussen het teloor gaan van de gevarieerde landbouw in Oost-Vlaanderen en de verarming van de Afrikaanse boer die uit wanhoop in een gammele bootje stapt richting Europa?
Filip De Bodt, Geert Lenssens en heel wat vrijwilligers trokken op met boeren van allerlei slag. Ze gingen in gesprek en filmden hen vanuit een solidair perspectief. Wat beroert de mensen die ons voedsel kweken? Ze startten in hun eigen regio (Oost-Vlaanderen) en breidden uit naar België en de rest van Europa. Zij filmden onder meer in België, Frankrijk, Griekenland, Italië en Roemenië.
De documentaire toont ook hoe mensen niet lijdzaam willen ondergaan maar de handen uit de mouwen steken om het wel goed te doen om de natuur te sparen. Economie en ecologie hoeven niet zoals water en vuur te zijn: het is wat de mens ervan maakt.
meer info: orhan@masereelfonds.be
Deze activiteit kwam tot stand i.s.m. 11.11.11 Aalst, Fairtrade gemeente Aalst en Climaxi