Spring op je fiets en rijd mee in het wiel van vrouwen in Brussel!
Steeds meer mensen kiezen voor de fiets in Brussel, maar vrouwen doen dat iets minder dan mannen. Toch voelen vrouwen zich sterker en veiliger op de fiets. Het is dus een goed idee om meer vrouwen op de fiets te krijgen.
De fiets pakken betekent letterlijk plaats innemen in de openbare ruimte, en die is niet genderneutraal. Hoe kunnen we pleinen en parken meer inclusief te maken, zodat ze ook fijn zijn voor vrouwen en meisjes?
Meer openbare plaatsen noemen naar vrouwen, helpt daarbij. Het is geen toeval dat enkele nieuwe fietsvoorzieningen naar vrouwen werden genoemd.
Wat mag je verwachten?
- We fietsen langs nieuwe fietsvoorzieningen die naar vrouwen genoemd zijn.
- We ontdekken nieuwe fietsinfrastructuur en we ervaren welke knelpunten er nog zijn.
- Bij enkele pleintjes en parken bekijken we hoe hun inrichting een verschil kan maken voor vrouwen en meisjes.
- We maken kennis met de vrouwen die hun naam gaven aan deze plaatsen, en dan vooral enkele fietsheldinnen.
- We ontdekken want de fiets brengt je naar plekjes waar je anders nooit zou komen.
- We genieten, want fietsen in Brussel is een avontuur maar vooral ook fun!
In de namiddag zullen we met Claudine voornamelijk het fietsparcours volgen ontworpen door Zijkant. Deze Women Bike The City, is een feministische fietstocht van zij-kant in de Stad Brussel. De route wordt nu als thematische fietstocht aangeboden door de Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en ligt te blinken in de verdeelpunten van Visit Brussels.
Voor zij-kant betekent deze brochure een mooie afsluiter van dit fijne project. De Stad en het Gewest engageerden zich om de fietsroute die zij-kant enkele jaren geleden ontwikkelde in een permanente publicatie te gieten. Op 13 september 2020 fietsten we met een grote stoet geïnteresseerde fietsers langs oude en nieuwe vrouwelijke straatnamen en langs feministische street art, begeleid door uitleg van de schepenen (toen o.a. Ans Persoons). Vanaf nu kan iedereen die meer wil weten over de vrouwelijke aanwezigheid in de openbare ruimte deze route afleggen.
De uitgestippelde route kan zowel offline (met de brochure als leidraad) als online (via de QR-code) worden afgelegd. Het eindpunt blijft de muurschildering die Anthea Missy maakte voor zij-kant op de muur van kleuterschool Léopold 1 in Laken. Dit fresco toont een meisje dat door de wolken fietst en wil vrouwen enthousiasmeren om de stad te veroveren op hun tweewieler.
Lees ook “Waarom de feministische stad ook een duurzame stad is.”
Voorbereiding: Claudine Huyghe
Gids voormiddag: Lut Verstappen, Brussels stadsgids bij Brukselbinnenstebuiten, gids namiddag: Claudine.