18 mei 2025 09:53

Fietstocht de Wilde Pedal: Gent-Latem-Deurle

Programma

Verwelkoming door Patrick Viaene aan het monument met fontein aan de voorzijde van het St-Pietersstation.

In de voormiddag blijven we in Gent om locaties te bezoeken die de laatste jaren flink opgeknapt zijn.

We passeren langs de Bijlokesite, 750 jaar lang een centrum voor ziekenzorg, vandaag een kloppend cultureel hart van Gent. De site huisvest maar liefst 17 verschillende culturele organisaties waaronder het STAM museum, muziekcentrum De Bijloke, KASK – School of Arts (waar Patrick lesgever was) en Conservatorium van HOGENT, LOD muziektheater en laGeste.

Naar Handelsdok & Dok Noord, een tot woningen en werkplaatsen herbestemd havengebied.

Als de timing het toelaat rijden we door het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth (1873), een uitzonderlijk uitgestrekt begijnhof, net buiten de stad in de deelgemeente Sint-Amandsberg. Hier woonden ooit zeshonderd begijnen. Begijntjes zijn er allang niet meer, maar de verstilde rust is en blijft er uniek. De laatste Gentse begijn stierf in 2008, net geen 100 jaar oud.

Middagpauze: 12u30, op de Vrijdagsmarkt.

Namiddag: Vertrekpunt aan het standbeeld van Jacob van Artevelde op de Vrijdagsmarkt. Via het grafitti straatje, en de Leieoevers rijden we Gent uit op weg naar Sint-Martens-Latem.

In de deelgemeente Deurle brengen we een bezoek aan het Museum Gevaert-Minne, vlakbij de vroegere bio-boerderij “Lima” en de oude stek van de ‘commune van Latem’, opgericht door een nazaat van schilder Edgar Gevaert. Het kleine maar boeiende museum bevat werken van E. Gevaert en andere Latemse kunstenaars, School, in het bijzonder van de pionier Xavier De Cock), van de eerste Latemse groep (met onder meer Valerius de Saedeleer, Gustave van de Woestijne en George Minne) en van de tweede Latemse groep (waaronder Gustaaf De Smet, Constant Permeke en Frits van den Berghe).

Het museum is het voormalig woonhuis van Edgar Gevaert (1891-1965), zoon van een industrieel uit Oudenaarde. Naast schilder was hij dichter, schrijver en componist en gehuwd met Marie Minne, dochter van de beeldhouwer. Als pacifist zet hij zich na de Tweede Wereldoorlog in en ijvert hij voor een wereldregering en –parlement. Brieven en foto’s in de voormalige woonkamer getuigen hiervan.

We fietsen door via Bachte-Maria-Leerne en het prachtige kasteeldomein Ooidonk naar een bruine kroeg, gelegen aan de Leie, aan Astene Sas. Dit historisch pand herbergt een leuke verzameling van scheepsattributen, maritieme schilderijen en authentieke documenten uit de tijd van de binnenvaart op de Leie. De ophaalbrug naast de sluis, daterend van na WO I, wordt nog steeds met de hand bediend door de sasmeester, die tevens de uitbater van het café is. Probeer er eens het huisbier ‘Schobiak’.

Vandaar rijden we over landelijke wegen (Astene, De Pinte, Sint-Denijs-Westrem terug naar het Sint-Pietersstation.