Tijdens deze avond kijken we naar het conflict in Palestina. We doen dit vanuit het concept “fake news”. We vertrekken vanuit de gebeurtenissen rond de dood van journaliste Shireen Abu Akleh.
Na haar overlijden werd er onmiddellijk een strijd gevoerd over wie verantwoordelijk is voor haar dood. Dit gebruiken we als invalshoek om de communicatie over het conflict in vraag te stellen. Journalisten die kritisch zijn voor de bezetting worden al lange tijd geviseerd. Zowel de strijd over de communicatie na de dood van Shireen Abu Akleh als de moord zelf, tonen aan dat Israël de communicatie over het conflict probeert te controleren.
Door te spreken over fake news proberen we de aanwezigen op een nieuwe manier te laten kijken naar de berichtgeving. We mikken op een panel met sprekers uit de journalistiek en uit de Noord-Zuidbeweging. Op dit moment hebben Tine Danckaers van MO* en Willem Staes van 11.11.11 bevestigd om deel te nemen aan het panel.
Organisatie: Palestina Solidariteit Limburg, Oxfam Wereldwinkel Hasselt, Pax Christi Limburg, ABVV, AC Limburg, 11.11.11 en Masereelfonds Hasselt.
Meer achtergrondinformatie:
Al Jazeera heeft in een woedend statement gereageerd op de dood van Shireen Abu Aqla. De journalist werd vanochtend op de Westelijke Jordaanoever doodgeschoten. De nieuwszender spreekt van een ‘schaamteloze moord’ door de Israëlische bezettingsmacht. In de hele wereld reageren mensen geschokt.
Shireen Abu Aqla deed vanochtend verslag van de bestorming van Israëlische troepen op het vluchtelingenkamp in Jenin toen er op haar werd geschoten.
Volgens Al Jazeera werd ze onder vuur genomen terwijl ze haar journalistieke taak uitvoerde, ‘duidelijk gekleed in een jas die haar als journalist identificeerde’. Volgens de Palestijnse autoriteiten kreeg ze een kogel door het hoofd.
Persvest
Een fotograaf van het Franse persbureau AFP was ter plaatse toen Abu Akleh stierf. Die bevestigt dat de 51-jarige vrouw is doodgeschoten door Israëlische militairen en meldt dat ze een persvest droeg.
“Al Jazeera veroordeelt deze afschuwelijke misdaad, die alleen bedoeld is om de media te verhinderen hun plicht uit te voeren”, staat in het statement.
Op onderstaande beelden is te horen dat er geschoten wordt, ook is het lichaam te zien van Shireen. Deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren:
‘Opzettelijk’
De zender houdt de Israëlische regering en de bezettingstroepen verantwoordelijk voor de moord en roept de internationale gemeenschap op om Israël te veroordelen en verantwoordelijk te houden voor het ‘opzettelijk aanvallen en doden van Shireen’.
Shireen kwam in 1997 bij Al Jazeera, dat toen net een jaar bestond. In die ruim 20 jaar groeide ze uit tot een bekend gezicht van de zender, omdat ze vaak verslag deed over het Israëlisch-Palestijnse conflict.
“Ze was echt een vertrouwd gezicht”, zegt Abdou Bouzerda. Als journalist voor het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland volgde hij haar verslaggeving altijd intensief.
© AP
“Ik heb er geen woorden voor. Het raakt mij heel erg”, zegt Bouzerda. “Ik heb veel respect voor hoe zij, als Palestijnse vrouw, verslag deed. De gebeurtenissen rond het conflict met Israël emotioneerden haar, toch bleef ze altijd professioneel. Ze zei altijd: het heeft geen zin om het over mij te hebben.”
‘Bleef altijd haar werk doen’
Je weet als journalist dat het werk dat je doet, niet zonder risico is, vertelt Bouzerda. “Ze bleef altijd haar werk doen, ook toen collega’s om haar heen omkwamen.”
Haar collega’s herinneren haar als een vriendelijk en bescheiden mens. “Ze was een briljante journalist”, twittert Al Jazeera-presentator Dena Takruri. “In Palestina en in de hele Arabische wereld werd ze enorm gerespecteerd. Ik kan niet geloven dat ze er niet meer is.”
Al Jazeera-journaliste doodgeschoten op Westelijke Jordaanoever
Behalve de journalist werd ook een producer van Al Jazeera geraakt. Deze medewerker, Ali Al-Samudi, werd in zijn rug geschoten. Hij wordt in een ziekenhuis behandeld. Hoe hij eraan toe is, is onbekend.
Al Jazeera belooft de nabestaanden van de journalist dat ze de daders zullen vervolgen en voor de rechter zullen brengen, ‘hoe hard ze ook proberen hun misdaad te verdoezelen’.
Ook minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zegt geschokt te zijn door de ‘tragische dood’. “De vrijheid van de pers en de veiligheid van journalisten zijn onmisbaar voor vrije en democratische samenlevingen. Waar dan ook ter wereld. De feiten en omstandigheden moeten worden onderzocht.”
Onderzoek
De Israëlische autoriteiten weerspreken de lezing dat de journalist door Israëlisch vuur is omgekomen. “Volgens de informatie die wij hebben gekregen lijkt het waarschijnlijk dat gewapende Palestijnen, die in het wilde weg het vuur hadden geopend, verantwoordelijk zijn voor de onfortuinlijke dood van de journalist”, aldus premier Bennett.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid biedt aan een gezamenlijk onderzoek te starten met de Palestijnse autoriteiten.
Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Israël Tom Nides had de vrouw de Palestijnse en Amerikaanse nationaliteit. “Ik moedig een diepgravend onderzoek aan naar de omstandigheden rond haar dood en het verwonden van ten minste een andere journalist vandaag in Jenin”, twitterde hij.
Israël voerde de afgelopen weken meerdere invallen uit op de Westelijke Jordaanoever. Israël veroverde het gebied in 1967 en houdt het gebied sindsdien bezet.