14 okt 2020 20:00 € 4 | € 6

Café Masereel: Een nieuw kompas voor de economie

Update!
Tine De Moor kan er helaas niet bij zijn en wordt vervangen door KOEN SCHOORS, die deelneemt aan het gesprek via Zoom. Spreker SACHA DIERCKX, moderator ELIEN SPILLEBEEN en LEILAH LIERMAN (muzikaal intermezzo) zijn wel live aanwezig.
In kader van CORONA vragen we de volgende maatregelen consequent te respecteren :
– Kom voldoende op voorhand om plaats te nemen
– Maximum 50 personen toegelaten. Er zijn momenteel 42 inschrijvingen
– Mondkapje in de zaal en bij verplaatsing verplicht
– Respecteer de afstand
– Gebruik de handgel
– Drank bestellen via een app (te vinden op de tafels in de zaal) en te betalen met bankkaart;
– Zetels en stoelen staan op voldoende afstand van elkaar. Individueel of in bubbel plaats te nemen;
– Wees voorzichtig.

Na de succesvolle online reeks gaat Café Masereel vanaf september op tournee. Opnieuw zullen politici, kunstenaars, journalisten en ervaringsdeskundigen nadenken over hoe deze verdeelde wereld, sociaal en ecologisch, beter kan worden na corona. Het interactieve format biedt de deelnemers de mogelijkheid om bij te dragen tot het debat.

Samen bundelen we onze #BeterNaCorona dromen.

14 oktober: Een nieuw kompas voor de economie – met Sacha Dierckx (Minerva), Tine De Moor (hoogleraar Universiteit Rotterdam) en moderator Elien Spillebeen (journaliste Mo*). Leilah zorgt met haar band voor een muzikaal intermezzo. 

Veel aanhangers van de groei aan de linkerkant van het politieke spectrum gaan ervan uit dat als de koek groeit, een groter stuk van de koek aan de werkende bevolking toekomt. Iedereen content. Dat klopt, maar in een ongelijke wereld wordt de koek niet gelijk verdeeld. En dus neemt met de groei ook de on­gelijkheid toe. Is er op dit vlak ook niet een game changer of een ideologische omwenteling nodig? Niet ijveren voor meer groei, en dus méér globalisering, méér wereldhandel, méér luchtvaart, méér consumptie, méér kans op een nieuwe coronagolf… Niet méér, méér, méér maar minder, minder, minder. Maar vooral : meer herverdeling en vooral een fundamentele herverdeling.

—–

Sacha Dierckx is wetenschappelijk medewerker bij denktank Minerva en verzorgde de eindredactie van het boek Klimaat en sociale rechtvaardigheid.

Tine De Moor, hoogleraar aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze doet onderzoek naar het ontstaan, functioneren en evolueren van ‘instituties voor collectieve actie’ en de relatie van deze instituties tot toekomstbestendig sociaal ondernemerschap. Onder meer doet ze onderzoek naar burgerparticipatie in de vorm van burgercollectieven, die meer en meer de leemte tussen de terugtredende overheid en het falen van de vrije markt invullen.