14 dec 2018 18:30

Dringend: Dekolonisatie

Festival van de Gelijkheid

Olivia Rutazibwa (doctor in de Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Portsmouth), Landry Mawungu (directeur Minderhedenforum), Karin Amatmoekrim (auteur) en Guido Gryseels (directeur Museum voor Midden-Afrika). Koen Vidal (journalist De Morgen) leidt het gesprek in goede banen.

“De dag dat we op school zullen meegeven wat er precies gebeurd is in Belgisch-Congo, geven we een deel van deze morele macht af.” Politicologe Olivia Rutazibwa wil een eerlijkere maatschappij, en schuwt daarbij the elephant in the room niet. Onze samenleving moet af van het koloniaal denken.

Bijna 60 jaar geleden werd Congo onafhankelijk, na meer dan 50 jaar Belgisch koloniaal schrikbewind. Maar ons ‘denken’ wordt vaak nog gestuurd door de vroegere koloniale machtsverhoudingen. De roep om een ‘gedekoloniseerd’ België (en bij uitbreiding West-Europa) klinkt dan ook steeds luider. Het Westen als dominante kracht, het is misschien in de feiten niet meer zo, maar in onze geesten wel. Sla er de geschiedenisboeken die in ons onderwijs gebruikt worden op na. Je merkt meteen dat de geschiedenis van het Afrikaanse continent voor de kolonisatie van Westerlingen, helemaal verzwegen wordt. Dat de rol die Noord-Afrikaanse en Indiase soldaten speelden in de bevrijding van Europa na WOII compleet genegeerd wordt. Deze vorm van ‘silencing’ reduceert mensen, landen, zelfs hele continenten bijna tot een te negeren en te verwaarlozen goed. En het zijn bovendien dit soort concrete verhalen die een tegengewicht bieden aan het overheersende hedendaagse discours van profiterende migranten. Het verklaart meteen ook waarom het niet zo moeilijk is om ook deze mensen geweld aan te doen.

meer info