08 mei 2024 20:00

Democratie en de opkomst van extreemrechts

In aanloop naar de verkiezingen organiseren we onze (voorlopig) laatste stadspraat ‘democratiedebat’. We voorzien weer interessante gasten en er is deze keer nog meer ruimte en tijd voor al uw vragen.

Over de opkomst van extreemrechts, democratie en vrijheid.
Het zal u wellicht al bekend zijn dat we op 9 juni en 13 oktober de mogelijkheid krijgen om te gaan stemmen. Als de prognoses kloppen krijgen we een stevige ruk naar rechts. Meer nog, extreemrechts zal op alle niveaus stijgen.

Is extreemrechts gevaarlijk voor onze democratie en vrijheid?
Om hier een inschatting over te kunnen maken is het altijd handig om eerst een historische schets te maken. Onze panelleden nemen ons hiervoor mee doorheen het verleden, heden en toekomst. Vanuit verschillende perspectieven ontdekken we de overeenkomsten tussen de jaren 30 (opkomst van extreemrechts) en de huidige situatie. We gaan op zoek naar antwoorden op de vraag “wat moeten we en wat kunnen we hieruit leren?”.

Panelleden:
André Van de Vyver (Groen) is mogelijks, dankzij de fusie met Beveren en Kruibeke, de laatste burgemeester van Zwijndrecht, de gemeente waar hij sinds 1977 politiek actief is. Daarnaast is André een grote kenner van het leven en werk van Frans Masereel. Deze pacifistische vooral grafische kunstenaar was niet enkel tijdens de eerste wereldoorlog tegen de Duitsers, tijdens de tweede wereldoorlog was hij zeer uitgesproken tegen het Nazisme. Dit liet Frans goed zien in zijn kunstwerken.

Anthonie De Lausnay (ABVV) is syndicalist en radiomaker. Hij is bestuurslid bij de Algemene Centrale Antwerpen-Waasland en délégué van het ABVV bij een grote chemische multinational, voorheen een tijdlang gekend onder de naam IG Farben, in de Antwerpse haven. Tevens maakt hij mee Pink Wave, the acoustic safe space for the queers, op Radio Centraal te Antwerpen, waar hij ook meewerkt aan het redactieprogramma van de zender.

Bernard Hubeau (emeritus) is jurist en stedenbouwkundige. Hij was professor aan de Universiteit Antwerpen (Faculteit Rechten en Faculteit Sociale Wetenschappen) en aan de Vrije Universiteit Brussel (Rechten). Hij was ook eerst Antwerps Ombudsman en daarna Vlaams Ombudsman bij het Vlaams Parlement. Hij is covoorzitter van de Grootouders voor het Klimaat en is grote fan van de Franse schrijver Albert Camus, waaraan hij een boek wijdde met de titel “Op zoek naar rechtvaardigheid. Recht en onrecht bij Albert Camus” (2021).

Moderator: Bart Libbrecht (Humanistisch verbond) Is ‘gediplomeerd’ filosoof. Hij werkt o.a. voor mensen & wetenschap en het humanistisch verbond. Zijn motto is: “alles wat niet verandert verdwijnt”. En dat is oké. Hij is een scepticus die met verbazing kijkt naar het politiek spektakel, ‘hoe is zoiets mogelijk?’. Toch timmert hij me aan de weg van een wereld waarin alles & iedereen een plek onder de zon krijgt.