30 apr 2023 10:00 - 18:30

Dag van de filosofie

In het kader van Dag van de filosofie met centraal thema ‘Weerloos en waardevol’ organiseert Masereelfonds een panelgesprek rond neurodivergentie van 14u tot 15u30.

Kan je ook anders, waardevoller, ‘anders’ zijn? Het begrip ‘Neurodiversiteit’ ontstond in de jaren 90. Men wilde er een nieuwe kijk op autisme mee mogelijk maken. Om er niet alleen meer met de medische bril naar te kijken. Maar ook vanuit een diversiteitsperspectief. Zoals we allemaal anders gebouwd, gekleurd, geaard en behaard zijn, zijn we ook allen anders ‘bebreind’.  

Ook ADHD, dyslexie, dyscalculie en tal van andere diagnoses werden later onder deze noemer ‘neurodivergent’ ondergebracht. Zo werd een meer genuanceerde kijk mogelijk. Er werd niet alleen meer gefocust op de hindernissen, maar ook op de unieke skills en eigenschappen waar neurodivergente mensen vaak over beschikken. Niet zelden zijn zij namelijk ook nieuwsgieriger, creatiever, liever, grappiger, leergieriger, origineler en nog heel veel meer. Aan de hand van artistieke interventies gaan sprekers met uiteenlopende achtergronden met elkaar in dialoog. Samen vragen ze zich af welke impact, positief of negatief, diagnoses kunnen hebben. Aan het einde wordt er voldoende ruimte gemaakt voor vragen uit het publiek. 

 

Maar er staat die dag nog veel meer op het programma:

De bekende Amerikaanse filosofe Susan Neiman komt speciaal naar Gent om er te praten over de waarde van universalisme, het geloof in vooruitgang en een strikte scheiding tussen macht en rechtvaardigheid. De waarde van ‘universele mensenrechten’ wordt volgens haar vergeten en verdrongen door het hedendaagse identiteitsdenken waar ‘etniciteit’ en ‘gender’ centraal staan. Filosofe Alicja Gescinska gaat met haar in gesprek.  

Verder staat een debat met o.a. Jan Dumolyn, Freddy Mortier en Martha Balthazar op het programma over economische waarde, maatschappijkritiek en sociale strijd. We bekijken met filosofe Sigrid Wallaert hoe woede activistische en revolutionaire doeleinden kan dienen (#MeToo, Black Lives Matter, Youth for Climate…). Ook de waarde van dierenrechten komt aan bod. Zijn dieren louter voorwerpen, volwaardige (rechts)personen, of is er een derde categorie denkbaar? Denkers Tobias Leenaert en Eva Bernet Kempers gaan erover met elkaar in gesprek. Kunstenaar Dries Depoorter tekent ook present voor de dag en brengt zijn ‘Get popular vending machine’ mee; een automaat waar je ‘followers’ kunt aankopen om je profiel op sociale media op te waarderen. Want hoe meer volgers, hoe waardevoller je bent… niet? Filosofe Leen Verheyen onderzoekt dan weer wat we moeten denken van kunstenaars die een krak zijn in hun vak, maar ethisch grensoverschrijdend gedrag stellen. Hoe verhouden die waarden zich tot elkaar? Filosofes Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg ten slotte strijken met hun filosofische podcast ‘Kluwen’ neer op Dag van de Filosofie en bekijken met Emma-Lee Amponsah wat de waarde van trots en zelfliefde kan zijn. 

Daarnaast zijn er zoals steeds speeddates met filosofen van de Universiteit Gent, reflecties op filocafés in de gevangenis en vele boeiende ontmoetingen en wijze babbels tussendoor.