07 nov 2022 19:30

CSY: dé doorbraak voor vastgelopen moordzaken.

Lezing door Sofie Claerhout.

Wist je dat een moordzaak kan vastlopen, zelfs al hebben we het DNA van de dader? In België zijn er tientallen onopgeloste moordzaken, omdat geen enkele verdachte matcht met het DNA dat we vonden op de crime scene.

Daarom onderzocht forensisch geneticus dr. Sofie Claerhout een nieuwe manier om een dader via zijn DNA toch nog op te sporen. Hoe? Via DNA verwantschapsonderzoek. Want als de dader zelf niet tevoorschijn komt, dan kunnen we hem misschien vinden via zijn familie. Met standaard DNA lukt dat niet, want hoe verder je verwant bent, hoe minder DNA je gelijk hebt. Maar via een klein stukje in het mannelijk DNA, lukt dat wel. Daarom onderzocht dr. Sofie Claerhout dus het enige stukje DNA dat ze zelf niet heeft, namelijk het mannelijk Y-chromosoom.

Dat is een uniek deel in het mannelijk DNA dat van vader op zoon bijna volledig wordt overgeërfd, voor generaties lang! Dat Y-chromosomen kan dienen als een krachtig hulpmiddel om jarenlang vastgelopen moordzaken toch nog op te lossen via grootschalig verwantschapsonderzoek. Op zoek naar dichte en verre familieleden van de onbekende dader. In haar doctoraat ontwikkelde ze drie hulpmiddelen om zo snel mogelijk de dader te kunnen identificeren: de ‘CSYseq’, de ‘Ysurnames’ en de ‘YMrCA’.

Sofie Claerhout.

Sofie Claerhout promoveerde als eerste in België tot doctor in de Forensische Genetica. Ze is gefascineerd door genetica, gek op genealogie en gedreven door een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Sofie kreeg voor haar CSY methode in 2019 de hoofdprijs op het wereldcongres van Forensische Genetica, ze won met haar doctoraatsonderzoek de Vlaamse PhD cup​ en werd Krak van Kortrijk 2021. Op dit moment is ze enorm gemotiveerd om samen met Minister van Justitie zo’n grootschalig DNA verwantschapsonderzoek te kunnen implementeren in onze Belgische wetgeving. Meer info is te vinden op haar website: www.CSY-Leuven.be.