
FOTO : SALVADOR ALLENDE MET PABLO NERUDA
Het lijkt in alle stilte te passeren, maar een paar wakkere oud-strijders zijn het niet vergeten. In 1970, een halve eeuw geleden, werd Salvador Allende president van Chili.
Hij werd daarmee het eerste democratisch verkozen Marxistisch geïnspireerde staatshoofd van Latijns Amerika.
Met zijn hervormingen wou Allende streven naar meer sociale rechtvaardigheid en minder afhankelijkheid van buitenlands kapitaal.
Ook op cultureel vlak was hij niet onbewogen.
Hij werkte nauw samen met Nobelprijswinnaar Pablo Neruda. Diens Opus Magnum is natuurlijk zijn Canto General, in het Nederlands vertaald door Mark Braet, Bart Vonck en Willy Spillebeen.
We weten dat het feest niet lang heeft mogen duren :
Op 11 september 1973 (ook een 9/11) pleegde Pinochet met de hulp van de CIA een bloedige staatsgreep.
Allende sloeg de hand aan zichzelf, nadat hij zich eerst nog gewapend trachtte te verzetten, hoewel de doodsoorzaak altijd omstreden is gebleven, net als bij Neruda die twaalf dagen na Allende officieel stierf aan prostaatkanker, maar hoogstwaarschijnlijk werd vergiftigd.
50 jaar later willen Hans Mortelmans en Herwig Deweerdt beide figuren opnieuw tot leven brengen.
Herwig grasduint in het oeuvre van Neruda. Hans sprokkelde parels uit de Latijns-Amerikaanse muziek, met o.m. muziek van Atahualpa Yupanqui, Violeta Parra en vooral de gevierde Chileense zanger Victor Jara, die net als Allende en Neruda het leven liet tijdens de coup van september 1973.
Hans Mortelmans is muzikant, zanger en vertaalde onlangs het repertoire van Georges Brassens.
Herwig Deweerdt is auteur, acteur en regisseur. Al meer dan 50 jaar bouwt hij aan een eigenzinnig parcours met succes in binnen- en buitenland.
Op enkele nummers zingt de dochter van Hans Mortelmans mee.
Samen maakten Hans en Herwig eerder de productie ‘Meester Brueghel kom maar binnen’, waarin verteld en gezongen werd hoe de figuren Pieter Brueghel en Wannes Van de Velde elkaar ontmoeten.