De bril van een democratisch verkozen president ligt gebroken op de grond. Op 11 september 1973 – dat andere 9/11 – deed zich aan de overkant van de oceaan een politieke aardverschuiving voor.
Het Chileens experiment van Salvador Allende werd omvergeblazen door de troepen van generaal Pinochet. Pacifisten verdwenen spoorloos, muzikanten werden gefolterd, idealisten werden in de oceaan geworpen. De democratie verdween voor zeventien jaar uit Chili.
In de jaren daarvoor waren vele ogen en oren op Chili gericht geweest. De Unidad Popular van president Allende probeerde de Chileense maatschappij rechtvaardiger te maken met basisdemocratie, nationalisaties, sociale hervormingen en… met kunst.
Herwig De Weerdt en Hans Mortelmans laten de Chileense lente weer bloeien met poëzie en muziek; in de overtuiging dat kunst de wereld kan redden en dat een gitaar nog steeds fascisten kan doden.
Hans sprokkelt parels uit de Latijns-Amerikaanse muziek, met muziek van Atahualpa Yupanqui, Violeta Parra en de gevierde Chileense zanger Victor Jara.
Herwig grasduint in het oeuvre van dichter Pablo Neruda en knoopt het verhaal met woorden aan elkaar. Nu de democratie opnieuw wereldwijd onder druk staat, biedt deze zintuiglijke duik in het verleden zuurstof en kracht aan wie gelooft in het project dat rechtvaardigheid heet.
Herwig Deweerdt is auteur, acteur en regisseur. Al meer dan vijftig jaar maakt hij eigenzinnig verteltheater met succes in binnen- en buitenland.
Hans Mortelmans is muzikant en zanger. Hij vertaalde onlangs het repertoire van de iconische zanger Georges Brassens.