17 mrt 2020 12:15 - 17 mrt 2020

Tussen de soep en de feiten: Sociaal schaduwwerk – UITGESTELD

dinsdag 17 maart 2020| 12:15-13:00

LET OP! NIEUWE LOCATIE!
Radiohuis Leuven

Sociaal schaduwwerk.
Mieke Schrooten

Bij een bord dagverse soep en je meegebrachte boterhammen maken we een beschouwing bij een actueel feit. Een expert ter zake belicht het thema met feiten, visie en achtergronden. Hierbij gaan we dieper dan vluchtige, oppervlakkige headlines die vandaag de norm zijn in vele hedendaagse media. We nemen een klein uur de tijd. Vragen stellen is uiteraard mogelijk

Sociaal Schaduwwerk.
Over informele spelers in het welzijnslandschap.

Steeds meer burgers schieten in actie. Hulp aan nieuwkomers, vermaatschappelijking van de zorg, verfraaiing van de buurt; het zijn stuk voor stuk maatschappelijke fenomenen die vaker de kop opsteken en de democratie verdiepen. Ze ontstaan in de schoot van burgercollectieven, actiegroepen, zelforganisaties (EDO’s in Leuven), religieuze verenigingen, online gemeenschappen, etc.
Ze zijn een actief deel van de superdiverse samenleving. Welke noden nemen ze op? Wat zegt dat over klassieke zorgorganisaties? Hoe reageer je als overheid op zelforganisatie van cultureel diverse burgers?

Internationaal Comité, federatie van zelforganisaties van mensen met migratieachtergrond, wil de blikken verruimen en nodigt Mieke Schrooten uit. Mieke Schrooten is als onderzoeker en docent sociaal werk verbonden aan de Odisee Hogeschool en de Universiteit Antwerpen. In haar on­derwijs en onderzoek focust ze op thema’s als stedelijk sociaal werk, transmigratie, grensoverstijgend sociaal werk en informele sociaal­werkpraktijken.

Korte actualiteitslezingen over de middag
Gratis en open voor iedereen
Een actueel thema, een expert en warme soep

Dat is wat het organiserende netwerk jullie aanbiedt. Geniet ervan!

Nieuw! Voor wie VERDER wil gaan

Vanaf dit seizoen wordt de Soep & de Feiten-lezing gevolgd door een grondige analyse. Maximaal 15 deelnemers trekken zich terug voor een extra uur ‘PEPER & ZOUT’. Verwacht een persoonlijke en diepere verwerking van het thema. Hier ontstaat de dialoog tussen mensen die de lezing hebben gevolgd.

We mikken op volgende uitkomsten:

  • Wat is het belang van deze inhoud voor mezelf?
  • Wat is het belang van deze inhoud voor mijn directe omgeving?
  • Wat is het belang van deze inhoud voor onze stad?

I.s.m. Vormingplus Oost-Brabant, 30CC, Davidsfonds Academie, KU Leuven Wetenschapscommunicatie, UPV vzw, Lannoo Campus, Internationaal Comité vzw en de Bib Leuven