De regering wil nog dit jaar de militaire uitgaven met jaarlijks meer dan 4 miljard laten stijgen. Terwijl er al een bezuinigingsbeleid op de sporen is gezet, komt er een defensiefonds om de bewapening te financieren met de hulp van overheidsactiva. Om de bevolking te overtuigen mee te stappen in deze militarisering wil de regering werk maken van een nieuwe zogenaamde ‘veiligheidscultuur’.
Verschillende organisaties van de vredesbeweging in België hebben een manifest opgesteld dat de basis moet vormen van de nieuwe campagne: ‘stop militarisering’. Ze waarschuwen voor de gevolgen van het militarisme en pleiten voor een alternatieve veiligheidspolitiek gebaseerd op actieve diplomatie die de-escalatie en de versterking van het multilateraal rechtssysteem beoogt. Een systeem waarin de veiligheid van de ene niet ten koste van de andere mag gaan.
We nodigen iedereen die de stijging van de militaire uitgaven in vraag stelt en wil meewerken aan de versterking van de campagne tegen de militarisering om deel te nemen aan de vredesconferentie waar het manifest “Stop militarisering” zal worden voorgesteld. De conferentie vormt een gelegenheid om inzichten, commentaren en voorstellen uit te wisselen met sociale partners en het aanwezige publiek over hoe we het verzet tegen het kortzichtig militarisme zo massaal en effectief mogelijk kunnen organiseren.
Voorlopig programma:
19u: Welkom
19u10: Het belang van een sterke vredesbeweging
19u20: Voorstelling van vredesmanifest:
- Analyse en gevolgen van de militarisering, geostrategische context en militaire plannen van de regering
- De nood aan alternatief veiligheidsbeleid
19u40: Hoe de media omgaan met de militarisering
19u50: Reacties van het middenveld (vakbonden, milieubeweging, jongeren, vrouwen, internationale solidariteit,…)
20u10: Korte pauze
20u20: Vragen en reacties van het publiek. Hoe de beweging tegen de militarisering versterken?