In 2021 viert het Masereelfonds zijn vijftigjarig bestaan. Net zoals in het allegorische boek ‘L’Idée’ van onze naamgever Frans Masereel (1920), willen we een ode brengen aan hen die aan de norm ontsnappen. Aan hen die via nieuwe ideeën, de toekomst van de maatschappij van koers doen keren. Nu, op het punt van ongekende maatschappelijke veranderingen, hebben we nieuwe ideeën meer dan ooit nodig, om wegen te verkennen die we normaliter niet nemen.

~ Ideeën zijn de motor van sociale veranderingen ~

In december 2020 lanceerden we een oproep waarbij we op zoek gingen naar ideeën voor de toekomst. We riepen op om de verbeelding te gebruiken als cruciaal ingrediënt voor een andere, nieuwe, meer duurzame toekomst voor ons allen.

Als we onze idealen kunnen verbeelden, kunnen we ze immers ook najagen.

Bekijk hier de oproep van curator Pierre Muylle:

In totaal kregen we 116 inzendingen binnen.

Uit alle inzendingen kiest het kunstenaarscollectief, samengesteld uit Pierre Muylle, Alain Platel, Gerda Dendooven, Ben Benaouisse, Lisaboa Houbrechts en Mario Debaene momenteel de ideeën die hen het meest beroeren en inspireren. Deelnemers maken kans op:

* Deelname aan het creatief proces met het collectief
* Vermelding in een publicatie

Herbekijk hier ons Café Masereel gesprek met Pierre Muylle en Lisaboa rond verbeelding van de toekomst en hun eerste impressies na het bekijken van alle inzendingen:

Het kunstenaarscollectief is momenteel druk bezig met de verwerking van alle inzendingen en plant de komende weken gesprekken in met deelnemers.

Hier alvast een aantal foto’s van het creatief proces #workinprogress.