De leden van de Algemene Vergadering van het Masereelfonds, bijeen op 23 maart 2024, verklaren zich solidair met alle arbeiders en bedienden van het busbedrijf Van Hool in Koningshooikt.

Van Hool dreigt met een faillissement waardoor de 2500 werknemers niet alleen op straat komen te staan maar ook veel financieel verlies zullen lijden.

En dit in schril contrast met de familieleden Van Hool die door deze faling geen boterham minder moeten eten. Zij zijn er de voorbije jaren in geslaagd om een mooie spaarpot op te bouwen, dankzij de arbeid van de vele werknemers. Terwijl de familieleden onderling ruzie maken stapelden de schulden zich op: o.a. € 200 MIO aan de banken, € 35 MIO aan de sociale zekerheid. Ook de Vlaamse regering zal de gevolgen dragen: zij stonden immers borg (ons belastinggeld) voor Van Hool bij de banken.

Nochtans kan de Vlaamse regering dit drama voorkomen. In 2018 beloofde minister Weyts 1200 groene bussen tegen 2025! Als de Vlaamse regering deze belofte wil nakomen moeten er nog 1100 geproduceerd worden. Van Hool in Koningshooikt kan dat! Zij hebben de kennis en de knowhow en de skills. De Vlaamse regering kan participeren (dat deed ze ook bij Daf en ook de banken zijn al eens eerder mede door hen gered) en zo controle uitoefenen en investeringen in Koningshooikt garanderen.

Afbeelding van naeim a via Pixabay