06 nov 2019 20:00

Zij hadden wel hun redenen – op de vlucht voor het VNV.

Een gespreksavond met auteur Danny Carleer.

In zijn nieuwe boek ‘Zij hadden wel hun redenen’ vertelt Kortenbergs auteur Danny Carleer hoe zijn ouders de Tweede Wereldoorlog hebben beleefd. Vader René vluchtte na de Duitse inval in 1940 met een vriend via Calais naar Londen. Wanneer hij daar aankomt is hij bijna blut; hij besluit naar Afrika te vertrekken met het Vreemdelingenlegioen.

Vader Carleer overleeft de mislukte landing van de Vrije Fransen bij Dakar en komt via Kameroen en Belgisch-Congo in Abessinië terecht. Daar levert hij in 1941 met de Belgisch-Congolese ‘Force Publique’ slag tegen de Italiaanse bezetters. In 1942 kan hij met een Belgisch vrachtschip terugkeren naar Engeland. In Londen trouwt hij met de Engelse Violet.

Violet is ook militair en werkt bij de bloedbank van het leger. René gaat aan de slag bij de Veiligheidsdienst van het Belgische ministerie van Landsverdediging. Daar ziet hij hoe de Belgische regering in ballingschap er alles aan doet om vooral het communistische verzet na de bevrijding buitenspel te zetten.

Danny kadert het verhaal van zijn ouders in het bredere oorlogsgebeuren. In een apart hoofdstuk, ‘Ondertussen in Kortenberg’, heeft hij het over de gevolgen van de bezetting en de strijd tussen collaboratie en verzet in het Leuvense.

Meer info: andre@masereelfonds.be

Een avond georganiseerd door ‘The coalition of the willing’, een fijne samenwerking tussen Masereelfonds en ACV.

Toegang is gratis.