19 okt 2019 € 5 | € 8

Zaher II Pierre Muylle

Belgisch curator en kunstenaar Pierre Muylle creëerde in 2017 een voorstelling met objecten die hij tijdens zijn Co-laBo residentie bij les ballets C de la B meebracht uit verschillende Palestijnse steden. Hij koos objecten, verhalen en ervaringen die hij verpakte en wegstak in dozen. Tijdens de voorstelling kwamen de objecten één voor één terug tevoorschijn, gaven ze zich op hun eigen tempo bloot en onthulden ze hun verhaal.

Zaher is de naam van het populaire spel “backgammon” of triktrak. Sinds het Ottomaanse rijk gebruiken mensen de prachtige oude dozen in de straten en cafés van het Midden-Oosten om te spelen maar ook om elkaar te ontmoeten en tijd samen door te brengen. Ook voor Pierre was Zaher een goede aanleiding om mensen te ontmoeten en hun verhalen te horen.

Na te hebben rondgetoerd met deze collectie objecten in Vlaanderen en Palestina is het eerste luik van Zaher verteld en zijn de objecten terug bij hun eigenaars. Pierre Muylle werkt nu aan een tweede voorstelling. Vertrekkend vanuit dezelfde principes probeert hij El Khalil (Hebron) te doorgronden. Afhankelijk van de objecten, de mensen en verhalen die hij daar aantreft, geeft hij deze tweede Zaher vorm. Daarna gaat Zaher op toer om uiteindelijk te landen op de plaats waar ze vandaan komen, waar de verhalen verteld worden aan de mensen die ze zelf hebben verteld of beleefd.

Zaher is een co-productie van vzw Connexions en Bozar in het kader van de leerstoel Mahmoud Darwich.