27 mrt 2024 18:30 - 20:30

You can’t kill the story

“VPRO Tegenlicht duikt in de wereld van de onderzoeksjournalistiek. Het wordt steeds gevaarlijker om journalist te zijn. In 2023 moesten wereldwijd 96 journalisten hun werk met de dood bekopen. Hoe kunnen journalisten zich wapenen tegen deze dreigingen, en hun vak blijven uitoefenen?”

Inleiding en discussie: Shuchen Tan (VPRO Tegenlicht).
Shuchen Tan werkte als freelance onderzoeksjournalist en is sinds 1994 werkzaam als redacteur en regisseur van documentaires. Sinds 2003 is zij regisseur bij Tegenlicht. Ze regisseerde de documentaire ‘You can’t kill the story’.

 

Meer over de documentaire:

De Franse journalist Laurent Richard pleit alvast voor een andere aanpak van onderzoeksjournalistiek. In 2015 was Richard getuige van de bloedige aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo, waar hij naast werkte. Daarop richtte hij met andere onderzoeksjournalisten het collectief Forbidden Stories op. Het streven: samenwerking tussen journalisten wereldwijd bevorderen zodat bedreigde journalisten hun informatie veilig kunnen stellen en belangrijke verhalen hoe dan ook het licht blijven zien. ‘Killing the journalist won’t kill the story,’ is het devies.Volgens Richard is collaborative journalism de toekomst van de onderzoeksjournalistiek. Weg met de journalistieke ego’s en de jacht op persoonlijke scoops, tijd voor een samenwerking op internationaal niveau.

VPRO Tegenlicht volgt Richard terwijl hij het collectief uitbreidt, zijn methodes deelt en een nieuw verhaal onder zijn hoede neemt. Zo is hij met het team van Forbidden Stories in Amman, Jordanië, waar bedreigde journalisten uit het Midden-Oosten de mogelijkheid krijgen gevoelige informatie in een digitale ‘kluis’ onder te brengen. Op die manier kunnen de journalisten de onderzoeken die ze doen naar corruptie, staatsterreur en terrorisme veiligstellen voor het geval dat een van hen iets overkomt en ze hun werk zelf niet meer kunnen afmaken.

presidentsverkiezingen Azerbeidzjan

Terwijl Richard in Amman is, zien we hoe zich een nieuw en explosief verhaal ontvouwt in Azerbeidzjan. Vier Azerbeidzjaanse journalisten zijn daar gearresteerd door de autoriteiten. In de maanden voorafgaand aan hun aanhouding hebben zij de corruptie in de hogere echelons van de macht aan de kaak gesteld door vernietigende onderzoeken te publiceren tegen personen die dicht bij president Aliyev staan.

Tegenlicht is erbij als Forbidden Stories vervolgens met een consortium van internationale partners het onderzoek van deze journalisten voortzet. Onder hen Bastian Obermayer en Frederik Obermaier, winnaars van de Pulitzer Prize en oprichters van Paper Trail Media, bekend door hun onthullingen in de Panama Papers.

Obermayer en Obermaier: ‘De Azerbeidzjaanse autoriteiten moeten één ding begrijpen: ze kunnen onderzoeken niet stoppen door journalisten te arresteren. Integendeel, journalisten van over de hele wereld zullen hun werk voortzetten totdat de waarheid zegeviert en alle misstanden aan het licht zijn gebracht.’

Lukt het hen om het verhaal nog voor de presidentsverkiezingen in Azerbeidzjan op 7 februari naar buiten te brengen? En hoe zal het aflopen met de vier journalisten in de gevangenis in hoofdstad Bakoe?