09 okt 2021 20:00

We the Power. Neem je toekomst zelf in handen.

We the power is een spannende Patagonia-documentaire die verslag doet van de gangmakers achter deze groeiende burgerbeweging. Hoe zet je je dromen om in duurzame daden? Hoe is het gelukt om zoveel medeburgers op de been te krijgen voor duurzame ontwikkeling? Het antwoord krijg je tijdens de Duurzame Doendersdag in Hoeilaart. In het Felix Sohie kun je de film bekijken over inwoners van Duitsland, het VK, Spanje en België die succesvolle energiecoöperaties hebben opgericht.

Groeiende beweging

Gewone mensen, maar wel doorzetters met burgerenergie. In België zijn er inmiddels 35 energiecoöperaties opgericht. Een van de hoofdpersonen in de film is Dirk Vansintjan uit Rotselaar van Ecopower, met ruim 60.000 leden de grootste van België. Druifkracht telt er in nog geen twee jaar na haar oprichting al 300. In heel Europa staat de teller op liefst 1.000.000 inwoners die een groeiende beweging van burgers vormen die de omslag naar een duurzame energievoorziening zelf ter hand nemen.

Klimaatactie

De documentaire toont de urgentie van klimaatactie en het belang van duurzame en democratische energie. De kijker voelt hoe elk individu mee het verschil kan maken. Ook in de Druivenstreek, waar burgercoöperatie Druifkracht inmiddels 500 zonnepanelen heeft gelegd op daken van grote gebouwen. En dat is nog maar het begin. Want om de klimaatcrisis het hoofd te bieden is meer nodig; we kunnen niet wachten op initiatieven van hogerhand. Willen we iets doen aan duurzame ontwikkeling, aan energie uit herbruikbare bronnen, aan minder verspilling, aan een gezonder leefklimaat en aan gelijke kansen, dan moeten we zelf in actie schieten. Liefst vandaag nog. (En anders toch op 10 oktober, bij de grote klimaatactie in Brussel).

Film en panelgesprek

Kom zaterdag 9 oktober om 20 uur naar de afsluiting van de 5e Duurzame Doendersdag in Hoeilaart. Dan draaien we voor jou We the power. Na afloop is er een panelgesprek met onder meer VUB-klimatoloog en glacioloog prof. Philippe Huybrechts. Hij is bekend van radio en tv, hij is niet alleen streekgenoot, hij is ook een van de hoofdauteurs van het recente IPCC-rapport van de Verenigde Naties, de wereldorganisatie achter de Duurzame ontwikkelingsdoelen. Ook Dirk Vansintjan schuift aan, hij is medeoprichter van Ecopower en is voorzitter van REScoop-Europe, de federatie van Europese burgerenergiecoöperaties.

VUB-klimatoloog en glacioloog prof. Philippe Huybrechts