22 sep 2019 14:00

Vivek Chibber over het beleid van Donald Trump

Sinds de verkiezing van Trump lijkt de VS afgeschilderd te worden als het Wilde Westen met een president die lukraak rondschiet zonder doel. Maar klopt dat beeld wel? Hoe zit het met Trumps economisch beleid? Wat te denken van de duizenden migranten die opgesloten worden aan de grens tussen Mexico en de VS? En welke hoop biedt de linkse tegenstroom in de VS?
In dit panelgesprek interviewt Karim Zahidi van het Masereelfonds de Amerikaanse socioloog Vivek Chibber. Samen met hen ontrafelen we waar het beleid van Donald Trump om draait en zoomen we in op linkse fenomenen zoals Bernie Sanders en Alexandria Ocasio-Cortez, die de macht van Trump en de elite die hem steunt aan de kaak stellen en het debat in de VS naar links doen trekken.
Vivek Chibber is professor sociologie aan de New York University. Hij is betrokken bij de Amerikaanse tijdschriften « Catalyst » en « Jacobin », die uit een consequent linkse hoek een frisse wind door Amerika laten waaien. Hij schreef « Postcolonial theory and the specter of Capital » en heeft bijgedragen aan onder andere « The Socialist Register », « American Journal of Sociology » en « New Left Review ». Hij publiceerde « Kapitalisme voor beginners » bij uitgeverij EPO.
Karim Zahidi is als filosoof verbonden aan de UA en de UGent. Hij is voorzitter van het Masereelfonds en lid van de redactie van Lava. Hij is, samen met Jan Blommaert, auteur van De Paradox van Hayek. Vrijheid als privilege. (EPO)