26 okt 2019 14:00 - 16:30

Islam en het Westen: een turbulente LAT-relatie ?

Een interactieve gespreksnamiddag met moslimtheoloog Khalid Benhaddou, journalist Fidan Ekiz, politiek filosoof Patrick Loobuyck en socioloog Ruud Koopmans. Moderator: Marjan Justaert (De Standaard) 

Begin 2019 rolde het boek Het vervallen huis van de islam van de persen. Daarin onderzoekt Ruud Koopmans de islamitische crisis en gaat hij op zoek naar de oorzaken ervan. Westers kolonialisme, inmenging van buitenaf en discriminatie bieden volgens Koopmans geen steekhoudende verklaring. De wortels van het probleem zijn religieus en liggen bij de groeiende invloed van het fundamentalisme. Met zijn boek hoopt hij het sterk gepolariseerde debat over de islam te doorbreken. Daarom gaat Ruud Koopmans in gesprek met Khalid Benhaddou, Patrick Loobuyck en Fidan Ekiz. Van Benhaddou en Loobuyck verschijnt dit najaar bij Borgerhoff & Lamberigts Verdwaald in verlichting. Waarover kunnen we  het nog eens zijn in een samenleving van wij tegen zij? Zij stellen vast dat zowel progressieve als conservatieve partijen, zowel religieuze als seculiere mensen, zowel wereldburgers als nationalisten zich beroepen op verlichtingswaarden. Maar waarom gaat de samenleving dan niet vanzelf richting meer consensus en samenwerking? Khalid Benhaddou en Patrick Loobuyck proberen deze paradox beter te begrijpen. Ook Fidan Ekiz roert zich in het debat. Als tafeldame bij DWDD, als presentator van De Nieuwe Maan én als columnist van het Algemeen Dagblad. Haar betrokkenheid bij gevoelige onderwerpen als de islam en integratie, gevoegd bij haar eigen ervaringen, maken dat ze een unieke stem heeft in het maatschappelijk debat. Fidan Ekiz’ boek Alles begint en eindigt met familie ligt sinds maart 2019 in de boekhandel. Ze stelt dat de islam vrijdenkers nodig heeft.

Ruud Koopmans (1961) is hoogleraar sociologie en migratie aan de Humboldt Universiteit en onderzoeksdirecteur aan het Wissenschaftszentrum (WZB) in Berlijn. Khalid Benhaddou was met zijn 18 jaar de jongste imam van België en staat voor een moderne islam die de westerse regels en waarden wil verzoenen met de Koran. Patrick Loobuyck is als hoogleraar verbonden aan het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen en als gastprofessor aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de UGent. Fidan Ekiz is een Nederlandse journaliste, presentatrice en documentairemaakster. Sinds september 2018 presenteert ze het televisieprogramma De Nieuwe Maan.