19 sep 2020 14:00 € 10 | € 10

Verhalen over Congo in Antwerpen

Stadswandeling: ‘Verhalen over Congo in Antwerpen’.
Gids: Guy Poppe.

De wandeling loopt langs straten en pleinen, die symbool staan voor de (vergeten) relaties tussen Antwerpen en Congo maar soms met hun naam ernaar verwijzen.

Journalist Guy Poppe gidst je door de stad en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo.

Over een Congolees dorp op het Zuid en het Tropisch Instituut, over de Congoboten aan de kaai en de witte paters en hun steentje, over een zuil in het stadspark en de diamantwijk aan het Centraal Station, het centrum van de wereld voor de handel in het steentje.

Tijdens de wandeling krijg je inzicht in het netwerk van zakenlui, politici en edellieden, die ten tijde van koning Leopold II fortuinen verdiend hebben met de invoer van rubber e.a. tropische waren uit Congo. De rijkdom van Antwerpen en de armoede van Congo zijn nauw met elkaar verbonden.

De tocht geeft aan hoe de Antwerpse zakenwereld het koloniale model mee vorm gegeven heeft.
Aan het begin van de wandeling heet Annemarie Gielen, directeur van Pax Christi Vlaanderen, je welkom en geeft ze korte duiding bij het waarom van deze activiteit.

Praktisch:
Duur van de wandeling: 3 uur (zorg voor goede stapschoenen).
Vertrekpunt en -uur: Entrepot du Congo, Vlaamsekaai 42 – 14 u.
Aankomst: Pax Christi Vlaanderen, Italiëlei 98A.

Prijs per deelnemer: 10 euro, over te schrijven op rekeningnummer BE41 8939 4403 7310 van Pax Christi Vlaanderen, met als vermelding ‘Congowandeling Antwerpen, 30 juni 2020’.

Inschrijven: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd9nd6YOC7jNUTE8Y9ImHwyyYM6teNoCejo7VilMEKhAAeEpA/viewform

Organisatie: Pax Christi Vlaanderen met ondersteuning van Masereelfonds Antwerpen.

Om verdere verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, stelt het Masereelfonds alles in het werk om te voldoen aan de algemene richtlijnen en veiligheidsprincipes, conform het goedgekeurde cultuurprotocol