20 apr 2023 20:00

Van klassenstrijd tot woke

Van klassenstrijd tot woke.
Met Eric Corijn & Peter terryn

Eric Corijn is cultuurfilosoof en sociaal wetenschapper. Hij heeft in 2022 twee nieuwe boeken gelanceerd. Gramsci lezen – van Klassenstrijd tot woke en Vlaanderen, ontwaak! – Tegen de grondstroom. Beide boeken zijn de basis voor een interessant toekomstgesprek.

Peter terryn is een Belgisch politiek activist die zich bedient van de titel “minister van Agitatie”. Hij organiseerde talloze betogingen en acties, vaak met een gewilde absurde inslag. Op dit moment is Peter (onder andere) bezig met de campagne “Wij betalen niet” en het coöperatief weikcafé Het Groot Ongelijk.

Pieter Vereertbrugghen (1954), gewezen bedrijfsleider, publiceert op HetVerzet.eu maandelijks één of meerdere berichten over economie, politiek, recht, cultuur, trivia …
Hij is verbonden met het kunstenaarscollectief KNEPH. België is zijn vaderland; Ladonia is zijn moederland. Hij zal het gesprek begeleiden.

Eric, Peter & Pieter nemen jullie mee doorheen de geschiedkundige toekomst van het actievoeren en verzet. Een niet te missen avond voor iedereen die echte verandering wil. Wij gaan veel verder dan waar de reguliere media ooit durfde gaan.

Gramsci lezen. Om macht te verwerven moet je de ideologische ideeënstrijd winnen. “Gramsci lezen” keert terug naar de bron en plaatst de oorsprong en de evolutie van het hegemoniebegrip (leiderschap door bevoorrechte klassen) in historische context. Hoe heeft Gramsci dit idee van een culturele strijd om de geesten uitgewerkt? In welke controverses wortelt het debat? Hoe zijn anderen met dat werk aan de slag gegaan? Op het einde formuleert Eric enkele aanbevelingen voor een revival van een progressieve politiek. Gramsci lezen (en dus ook deze avond) biedt handvaten voor wie zich wil verdiepen in het verzet tegen het (extreem)rechtse politieke discours in Vlaanderen en Europa.

Vlaanderen Ontwaak! Is de ideologische strijd terug van weggeweest? Na vier decennia neoliberalisme en het beruchte ‘there is no alternative’ komt er een einde aan de ongebreidelde globalisering. Er valt veel puin te ruimen. Het rechtse en extreemrechtse nationalistische spook waart weer door Europa. Ook in Vlaanderen bereiden ze zich voor op een regimeshift. Rechtse en extreemrechtse partijen bouwen daarvoor op een brede conservatieve onderstroom. Corijn roept vol passie op tot een echte breuk met het verleden, met de gezondheids- en klimaatcrisissen als kantelpunt.

Inkom: vrije bijdrage

Je bent welkom vanaf 19:30u. Van start gaan we om 20u stipt.

Organisatie: Masereelfonds Leuven & CC Oratoriënhof