08 mrt 2024 16:00

Internationale Vrouwendag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een nieuw jaar, een nieuwe Internationale Dag voor de Rechten van Vrouwen op 8 maart 2024.

Op deze dag willen we, zoals voorgaande jaren, geëngageerde mensen samenbrengen om onze schouders te zetten onder de internationale oproep tot vrouwenstaking op 8 maart.

Wij geloven dat we ons vandaag op een heel belangrijk moment bevinden: 2024 is een verkiezingsjaar op meerdere beleidsniveaus. Het beleid van de federale Vivaldi Regering en de regionale regeringen heeft de ongelijkheid verergerd. Denk maar aan de pensioenhervorming, het werkgelegenheidsplan, het zwakke antwoord op de energiecrisis, de voorrangsregels in de kinderopvang en het tekort aan investeringen in de strijd tegen geweld op vrouwen.

Ondertussen was 2023 een jaar van strijd, zoals de sociale strijd van de Delhaiziennes en de strijd van het hele middenveld, vzw’s en de zorgsector, die lijden onder een tekort aan financiering.

Over de hele wereld gaan rechtse en extreemrechtse krachten erop vooruit, wat de rechten van vrouwen en LGBTQIA+ groepen sterk in gevaar brengt. Met dit in ons achterhoofd moeten we ongelofelijk waakzaam zijn en meer dan ooit een samenleving verdedigen waar gelijkheid is, die solidair is met mensen die het minder goed hebben en waar iedereen welkom is.

Tot slot benadrukken wij onze solidariteit met vrouwen elders in de wereld die worden getroffen door oorlog of klimaatrampen en gebukt gaan onder extreme ongelijkheid.

Samen met het Antwerpse Collectief 8 maars plannen we een mars en een feestelijk gebeuren.
We beginnen vanaf 16u in Costa op de Sint Andriesplaats met een standenmarkt, workshops, lekker eten, etc..
Om 17u30 is er dan de Mars voor Vrouwenrechten en tegen seksisme. Ditmaal trekken we door het stadscentrum.
We eindigen in Costa met standen, eten en drinken maar ook optredens en speeches.