17 okt 2017 12:15 - 00:00

Tussen de Soep en de Feiten

Een reeks lezingen rond de actualiteit

Bij een bord dagverse soep en je meegebrachte boterhammen maken we een beschouwing bij een actueel feit. Een expert ter zake belicht het thema met feiten, visie en achtergronden. Hierbij gaan we dieper dan vluchtige, oppervlakkige headlines die vandaag de norm zijn in vele hedendaagse media. We nemen een klein uur de tijd. Vragen stellen is uiteraard mogelijk. Gratis en open voor iedereen. De toegang is gratis. Je hoeft niet vooraf in te schrijven. Woon of werk je in Leuven? Ben je student? Iedereen is welkom. We verwachten je om 12u15 en we ronden af rond 13u. Intussen kan je je eigen lunch verorberen, lekker warme soep krijg je ter plaatse.Beetje later aanpikken? Beetje vroeger weg moeten? Geen probleem. De zaal is zo opgesteld dat je discreet kan aanpikken of wegglippen. Een actueel thema, een expert en warme soep. Dat is wat het organiserende netwerk jullie aanbiedt. Geniet ervan!

Op 17 oktober geeft prof. dr. Jan Wouters (KU Leuven) een lezing “Cataloni√ę en/in Europa”

Barcelona staat volop in de actualiteit. De Catalanen botsen met hun vraag naar onafhankelijkheid frontaal met de Spaanse regering van premier Rajoy. Een illegaal referendum met een duidelijke uitslag. Wat doe je daarmee? De impasse is compleet. Op erg veel plekken in Europa wordt de situatie met veel belangstelling gevolgd, want in vele andere regio’s leeft een identiek verlangen bij een deel van de bevolking. Ook in Vlaanderen is men zich bewust van het belang en de mogelijke precedentwaarde.

Cruciaal is de vraag of er een toekomst bestaat voor dergelijke regio’s in Europa. Jan Wouters (hoogleraar Internationaal Recht KU Leuven) zoomt met zijn lezing in op deze en andere vragen. Over welke regio’s in Europa gaat het? Waar komen die autonomievragen historisch vandaan? Wat zijn de drijfveren? Wat zijn de kansen en de bedreigingen voor een verdere groei naar een werkbaar Europa? Hoe gaat Europa hier vandaag mee om? Zijn er voor de toekomst legitieme alternatieven voor een Europa der natiestaten?

Prof. Dr. Jan Wouters is gewoon hoogleraar Internationaal Recht en Internationale Organisaties aan de KU Leuven

Meer info: http://soepenfeiten.weebly.com/

Deze activiteit kwam tot stand i.s.m. Bib Leuven – Vormingplus Oost-Brabant – KUL – Davidsfonds academie – 30CC – UPV vzw